Květáková polévka s petrželí, čočkou a řasou kombu

Ingredience

  • Bio České Ghíčko
  • 1 malý květák
  • 2 menší petržele
  • sůl
  • kmín
  • řasa kombu – velikost poštovní známky
  • 2 hrsti červené čočky loupané
  • voda dle potřeby

Příprava

 

Polévky máme moc rádi a květák patří mezi naší oblíbenou zeleninu. Luštěniny jsou důležitou součástí naší stravy a neměly by být opomíjené, často je přidávám do polévky, kde se snadněji zamaskují, i když my s jejich konzumací až takové problémy nemáme, stejně tak ráda pracuji s mořskými řasami, které jsou bohatým zdrojem živin. Často je používám právě při přípravě polévek, příloh a celková výživová hodnota se velmi výrazně navýší, vyzkoušejte je i vy. Nemusíte se bát, jejich chuť není ve výsledném pokrmu znát.

Květák omyjeme, rozebereme na růžičky, petržel nakrájíme a vše společně orestujeme na Ghí, zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín, řasu kombu a vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkčí, přidáme dvě hrsti červené čočky a krátce povaříme a nakonec vše společně rozmixujeme. Řasu můžete v polévce ponechat.

 

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 30 minut

 

Řasa kombu je bohatým zdrojem jódu a dalších významných vitamínů a minerálů, více o této řase se dočtete zde: mořské řasy

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/