Květáková polévka s pórkem a bílou ředkví

Ingredience

  • České Ghíčko bio či jiný tuk
  • 1 velká kulatá bílá ředkev
  • 1 malý květák
  • 1/4 pórku, bílá část
  • himalájská sůl dle chuti
  • mletý kmín dle chuti
  • řasa kombu velikost poštovní známky
  • 500ml rostlinného mléka, já dala mandlové DM
  • voda dle potřeby, dle požadované finální konzistence

 

Příprava

V jednoduchosti je krása a u této polévky to platí dvojnásob. Je velmi jemná a chutná, jde ji udělat jednoduše jen s kmínem či česnekem nebo přikyselit Umeoctem, lze přidat rovněž cuketu nebo místo bílé ředkve kedlubnu, vždy chutná skvěle, rovněž se hodí na protikvasinkovou dietu.

 

Příprava je velmi snadná, zeleninu očistíme, pokrájíme, na Ghí orestujeme pórek, přidáme ostatní zeleninu, zalijeme mlékem a doředíme vodou, osolíme, přidáme kmín, předem namočenou mořskou řasu kombu, ideálně na 20 minut. Vaříme do změknutí zeleniny, mořskou řasu můžeme vyjmout nebo v polévce před mixováním ponechat. Já musím vyjmout náš mladý pán ji loví :D. Hotovo, snadná a rychlá, do polévky můžeme přidat čerstvou petrželovou nať či opražená slunečnicová semínka.

 

Přeji dobrou chuť.

 

 

Poznámka

Proč mořské řasy a právě kombu? Má vysoký obsah živin, vysoký podíl vápníku, snižuje nadýmavost připravovaných pokrmů, více o řasách zde: http://navlnechuti.cz/morske-rasy-agar-nori-syrske-hijiki-dulse-wakame-kombu/

Počet porcí: 6

Čas přípravy: 45 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/