Linecké ovocné košíčky

Ingredience

  • 300-350g špaldové mouky hladké
  • 60g panely či jiného sladidla
  • 1 vanilkový lusk – vanilka z něj
  • 2 vejce (alternativu bez vajec zatím nemám vyzkoušenou, ale budu testovat toto těsto, jablka udrží takže věřím, že i jahody či jiné ovoce http://navlnechuti.cz/jablecne-rezy-a-makove-satekcyzavin/)
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • 60g České Ghíčka Bio, Alsanu bio či másla
  • moučkový cukr na posypání dle potřeby
  • špaldová mouka hladká na podsypaní dle potřeby

Náplň

  • ovoce dle aktuální nabídky, já měla jahůdky

Na dno košíčků můžeme přidat jako náplň 200g přírodního Šmakouna místo tvarohu. 200g Přírodního Šmakouna rozbalíme, nastrouháme najemno, přidáme sladidlo dle chuti, šťávu a kůru z 1 citronu, případně dle vlastní chuti, začneme šlehat tyčovým mixérem, směs musí držet na lžíci, doředíme rostlinným mlékem, přidáváme jej nakonec, obzvláště pokud budeme sladit javorovým sirupem nebo jiným tekutým sladidlem.

Příprava

Manžel nám donesl jahůdky, které lákaly k nějaké jahodové mňamce. Když jsme měli naplněná bříška, rozhodla jsem se pro košíčky. Formu lze zvolit kteroukoliv, koláč, košíčky, lze využít i dortovou formu a vytvarovat okraj, fantazii se meze nekladou. Já mám vykrajovátko na košíčky od Tescomy, práce s ním je radost a strašná zábava, vyhrají si i děti :D, jde dělat, jak kulaté tvary, tak právě tyto luxusní kytičky, ještě větší radost mi dělá forma na muffiny. Pořizovací cena je vyšší, ale vyplatí se, žádné vymazávání, vysejpání, bez přichycení těsta, upečené košíčky vyklouznou jak po másle takže velké nadšení.

Příprava moučníku je strašně jednoduchá, na pracovní podložku nasypeme mouku, uděláme důlek do kterého dáme vejce, tuk, panelu, vanilku, citronovou kůru, šťávu z citronu. Vypracujeme těsto, které dáme na 2 hodinky odpočinout. Následně si pomoučníme pracovní podložku, těsto vyválíme a vykrajujeme tvary, více o postupu v obrázcích v poznámce. Následně již jen naplníme košíčky libovolnou náplní, já jsem naplnila pokrájenými čerstvými jahodami a dala upéct, pečeme na 180°C do zrůžovění, přibližně 10-15 minut. Košíčky lze upécti  jako korpus a následně až pak plnit. Lze udělat rovněž „s tvarohem“ a ovocem, tuto alternativu jsem zmínila v ingrediencích. S touto alternativou tvarohu lze pracovat, jak za studena, tak zatepla.

Přeji krásné léto a dobrou chuť.

 

 

 

 

Poznámka

Počet porcí: 14 košíčků

Čas přípravy: 1 hodina

Tvořítko na pečené košíčky DELÍCIA

 

https://eshop.tescoma.cz/tvoritko-na-pecene-kosicky-delicia?gclid=Cj0KCQjw3v3YBRCOARIsAPkLbK66_k4SK8bDy6goGyocIhK8MVCcKO2DMleORWEewQOK2wNycNsGcqcaAqZjEALw_wcB

 

Mnou použitá forma na muffiny

Forma 12 muffinů DELÍCIA GOLD 39×28 cm

Jedná se o dražší formu, ale vyplatí se, jsem s ní maximálně spokojená, žádné těsto se mi v ní zatím nepřichytilo.

https://eshop.tescoma.cz/forma-12-muffinu-delicia-gold-39×28-cm