Losos na citronu, česneku, tymiánu, pečený na Českém Ghíčku s bramborovo- mrkvovo-petrželovou pěnou

 

 Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 1/2 citronu
  • 100g čerstvého lososa
  • tymián dle chuti
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 brambora
  • 1-2 mrkve
  • 1/2 petržele
  • himalájská sůl dle chuti
  • pórek na ozdobení

Příprava

Losos patří mezi naše oblíbené ryby, které si neodpustíme. Strejda nám jej přivezl na objednávku z Makra. Většinou ho peču na olivovém oleji, protože máslo nemůžeme. Jenže tentokrát bylo vše jinak. Dostal se mi do ruky poklad České Ghíčko a to se prostě nedá s ničím srovnat. Je atestované a bez mléčné bílkoviny a ta chuť …To je sen.

Lososa si omyjeme, osolíme, pokapeme citrónem a dáme pár snítek čerstvého tymiánu, necháme alespoň 20 minut pod alobalem já nechávam hodinu.

Mezitím si připravíme na páře očištěnou a pokrájenou zeleninu – mrkev, petržel, brambor.Po uvaření rozmixujeme společně s plátkem Českého Ghíčka.

Dáme si rozehřát na pánev České Ghíčko, přidáme na plátky pokrájený česnek, orestujeme, dáme pryč z pánve. Na výpeku z česneku opečeme lososa, peču i s tymiánem cca 10 minut do zlatova. Začínám kůží pak jej otočím. Podáváme s bramborovo, mrkvovo, petrželovou pěnou a ozdobíme pórkem.

Orestovaný česnek jsem malému do jídla nepřidala.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 30 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.http://ceskeghicko.cz/kontakt/