Ingredience
- olivový olej dle potřeby
- 650g lososa
- tymián dle potřeby
- 1/2 citronu
- sůl
- dle potřeby Rulandské šedé, bílé jakostní víno odrůdové polosuché (Templářské sklepy Čejkovice 2011)
- brambory dle potřeby
Příprava
Losos patří mezi naše oblíbené ryby, a když jsem dostala chuť na víno, blesklo mi hlavou, že by to vůbec nemuselo být špatné a jsem moc ráda, že jsem spojení ryby a vína riskla a my si opět moc pochutnali. Tymián nám na rybě nesmí chybět a stejně tak citron, určitě se k této kombinaci vrátím.
Omytého lososa naporcujeme, zbavíme případných kostí, osolíme, pokapeme citronem a na každý filet dáme větvičku čerstvého tymiánu, necháme marinovat, přiklopíme alobalem a dáme do lednice. S citronem nešetříme. Hodinu před pečením přidáme bílé víno, kterým lososa polijeme a necháme opět pod alobalem v lednici. Lososa vyjmeme z lednice a na rozehřátém olivovém oleji opečeme z obou stran. Podáváme s opečeným bramborem. Brambory jsem oloupala, rozkrájela, osolila, přidala větvičky tymiánu, zalila olivovým olejem a upekla dozlatova.
Poznámka
Synovi jsem připravila jako přílohu pyré z mrkve, petržele a brambory. Na víně jsem připravila pouze nám, syn měl lososa citronem, osoleného na tymiánu.
Počet porcí: 3
Čas přípravy: 45 minut