Ingredience
Korpus
- 150g Českého Ghíčka
- 300g pohankové mouky
- 350ml mandlového mléka
- 100g třtinového cukru
- 3 lžičky kypřícího prášku
- 1 vanilkový lusk – vanilka z něj
- 100g mletých vlašských ořechů
- 1 lžíce datlového sirupu
- 4 vejce
- České Ghíčko na vymazání dortové formy
Krém
- 166g vanilkové hrašky
- 1 litr rýžovo-kokosového mléka Provamel
- 100ml slunečnicového oleje
- 150g vyšlehané kokosové smetany Soyatoo
- 2 lžičky kakaového prášku Lifefood
- 130g třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk – vanilka z něj
Poleva
- 1 balení čokolády na vaření Vivani 70% cacao
- 200ml mandlového mléka
- 1 a 1/2 polévkové lžíce agáve sirupu
Na ozdobení
- quinoa kuličky s kešu ořechy dle potřeby
- maliny dle potřeby
- jahody dle potřeby
- strouhaný kokos dle potřeby
Quinoa kuličky s kešu ořechy
- 30g pufované quinoy
- 100g kešu ořechů pražených, nesolených
- 1 lžíce kokosového oleje bez příchutě Purity vision bio
- 2 lžíce agáve sirupu
- strouhaný kokos na obalení
Příprava
Už delší dobu jsem plánovala přípravu narozeninového dortu pro tatínka. Přemýšlela jsem z jakých surovin připravit krém, aby dort mohl ochutnat i náš nejmladší strávníček. Jelikož má syn alergii na mléčnou bílkovinu, tak v dortu nesmělo být nic mléčného. Do základu surovin nesmělo chybět České Ghíčko, které jsem si v kuchyni velmi oblíbila. Otázkou zůstával krém, který jsem vysloveně riskla a musím říct, že předčil mé očekávání. Škoda, že nemůžete ochutnat, byl prostě úžasný.
Nejprve si připravíme korpus. Do třecí nádoby dáme vejce, které utřeme společně s Ghí, postupně přidáme cukr, sirup, vanilku, mleté vlašské ořechy, prosetou mouku, kypřící prášek a postupně přiléváme mandlové mléko. Když je těsto na korpus dostatečně vyšlehané, přelijeme jej do dortové formy, kterou si vytřeme Ghíčkem. Dortovou formu vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 200°C 20-30 minut, vyzkoušíme špejlí. Korpus necháme do druhého dne odpočinout.
Druhý den si připravíme krém z vanilkové hrašky (hrách, směs obilovin-kukuřice, rýže, jáhly, přírodní vanilka, směs koření. Důkladně promícháme hrašku vanilka s kokosovým mlékem a olejem. Za stálého míchání přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou 20 minut. Před koncem varu přidáme cukr, vanilku. Odstavíme z plotny a vmícháme vyšlehanou kokosovou smetanu Soyatoo s kakaem. Ještě teplý krém lijeme na korpus. Necháme zchladnout. Když je krém ztuhlý, připravíme si čokoládu. Čokoládu rozlámeme na kostičky a rozehřejeme ve vodní lázni, podle potřeby přiléváme mandlové mléko a osladíme agáve sirupem dle vlastní chuti. Nalijeme na dort a necháme opět ztuhnout. Když je čokoláda ztuhlá, korpus z vnějšku obalíme strouhaným kokosem. Pak již jen ozdobíme Quinoa kuličkami, malinami, jahodami a posypeme kokosem.
Quinoa kuličky s kešu ořechy, obalené v kokosu:
Pufovanou quinou a kešu ořechy, rozsekáme v mixéru na prach, přidáme kokosový olej, agáve a vytvarujeme kuličky, obalíme v kokosu a dáme vychladit.
Poznámka
Z uvedeného množství připravíte dort do dortové formy o průměru 28 cm.
Smetana Soyatoo je rostlinná alternativa smetany ke šlehání smetana.
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/
Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.
Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.
Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).
Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska
Rostlinné mléko si můžete připravit doma: rostlinné mléko