Nepečené sušenky plněné bio kokosovým krémem a řezy s Ghítelou

Ingredience

Koprus na sušenky

  • 156g ovesných vloček, pro bezlepkovou dietu pohankové, případně bezlepkové ovesné vločky
  • 170g kešu ořechů
  • 2 polévkové lžíce kakaového prášku Lifefood
  • 46g javorového sirupu Grade A bio-nebio
  • 50g kokosového oleje bio Puritas nebo koko ghí – 2-3 lžíce dle konzistence a pojivosti
  • 5-6 lžic mandlového mléka Provamel

Krém

Na řezy

  • navíc Ghítela

p1160664

Příprava

Vždy když si říkám, že si dám chvíli oddech je to špatné znamení. Pravidelně když si řeknu nebo jen pomyslím na odpočinek, dostane se mi do ruky něco mimořádného, případně mě něco inspiruje. Tentokrát se mi dostal do ruky díky Dany Kunešové výborný produkt ve špičkové kvalitě, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Tímto bych chtěla Dany Kunešové poděkovat za objednání. Dany mi jej objednala z Německa, bohužel u nás zatím dostupný není.

Jedná se o čistý organický kokosový krém, přírodní kvalitní potravina, vegan, bez lepku, laktózy, mléčné bílkoviny, nerafinovaný, nedezodorizovaný, neztužený, nebělený. Úžasná chuť, vůně prostě pohádkový, upřímně po ochutnání jsem myslela, že jej ani nikam nepoužiji a jen tak sním. Jeho použití je univerzální, ale vzhledem k ceně si jej budu velmi hýčkat a šetřit jen do vybraných lahůdek. Jsem strašně ráda, že jsem dnes nelenila a pustila se do přípravy rychlých nepečených sušenek.

Tyto sušenky mají jednu velkou nevýhodu, jsou velmi návykové, ale vzhledem k použitým surovinám jsou velmi hodnotným zdrojem vlákniny, vápníku. Použitý kokosový krém posiluje imunitu, podporuje trávení, má protizánětlivé účinky, působí proti kardiovaskulárním onemocněním, snižuje vysoký cholesterol, upravuje hladinu cukru v krvi. Takže si je můžeme naprosto v klidu dopřát.

 

A nyní k přípravě nepečených sušenek. Ovesné vločky s kešu ořechy rozemeleme na prach. Já k tomuto účelu používám nástavec k tyčovému mixéru.

Do namleté směsi ovesných vloček a kešu ořechů, přidáme kakaový prášek, javorový sirup, ve vodní lázni rozehřátý kokosový olej, důkladně propracujeme a dle potřeby přidáme rostlinné mléko. Já zvolila mandlové mléko, kterého jsem přidala 6 lžic. Potřebujeme, aby se nám s připravenou směsí dobře pracovalo, nesmí se rozpadat. Připravená směs je velmi univerzální základ, který lze využít na sušenky, řezy, dort…

Připravenou směs vyválíme pomocí pečícího papíru. Na pečící papír si dáme část hmoty, překryjeme druhým pečícím papírem a vyválíme. Z vyválené směsi vykrojíme kolečka o výšce 0,5cm, podebereme příborovým nožem, přemístíme na tác s pečícím papírem. Tento krok je důležitý, pokud umístíme sušenky jen na tác, mohlo by dojít při chlazení v lednici k přilepení.

Vykrojená kolečka slepíme pomocí kokosového krému, který vyjmeme z obalu pomocí lžíce. Krém rozmačkáme lžící a sušenky s ním naplníme. Případně pro lepší manipulaci kokosový krém krátce ohřejeme ve vodní lázni. Naplněné sušenky dáme do lednice na 15-20 minut zachladit. Krém i sušenky postupným chladnutím tuhnou.

 

Jelikož si ráda hraji, odebrala jsem si část připravené hmoty na sušenky a připravila zároveň řezy. Postup byl stejný jako při přípravě sušenek. Vytvarovala jsem si dva plátky. Oba připravené plátky jsem potřela kokosovým krémem, jeden následně Ghítelou a přilepila k sobě, následně dala vychladit do lednice, vznikly tak výborné řezy.

Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě. Není však vhodná díky obsahu medu pro vegany.

Sušenky i řezy skladujeme v lednici, před konzumcí vyndáme na 10 minut ven z lednice.

 

Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Načatý kokosový krém skladujeme při pokojové teplotě.

Samozřejmě možností slepení sušenek je celá řada, ale nic se nevyrovná kokosovému krému, proto jiné alternativy nenabídnu.

Vzhledem k častým dotazům na aternativu jiné náplně, nabízím jednu z možností náhrady zde v odkazku – prostření vrstva náplň: /kokosovy-sen-s-kakaovo-bananovym-prelivem/

Počet porcí: 20 sušenek

Čas přípravy: 45 minut

p1160683

image_cm500_1

Bio organický kokosový krém, nemá konkurenci.

g

 

 

kokosovy-krem-blok-200g-bio-amaizin

Jedna z alternativ, která je dostupná v Čr. Krém je však zahuštěn.

 

rapunzel-kokosova-pasta-100-215g

Jedna z možných alternativ, která je dostupná v Čr. Kvalitou však srovnatelný není.