Ovesné skořicové sušenky s ořechy a medem

Ingredience

  • 150g ovesných vloček – lze zakoupit rovněž bez lepku (já nejraději používám Kölln výběrové ovesné vločky, bohužel nenesou označení bezlepkové)
  • 50g vlašských ořechů (místo ořechů lze využít šáchor více o něm zde: http://navlnechuti.cz/sachor-alternativa-pro-alergiky-na-orechy/)
  • 60- 90g medu
  • na špičku lžičky jedlé sody
  • 30-40g Českého Ghíčka (vyzkoušeno rovněž s Alsanem bio, alternativa za máslo, lze použít rovněž máslo či jiný tuk, zvolený tuk je dobré přidávat pozvolna)
  • 1 lžička skořice

Do těchto sušenek můžeme jako alternativu pro skořici dát perníkové koření, kakaový prášek. Věřím, že budou skvělé i s dýní či červenou řepou, tam se ale poměr surovin bude muset upravit. Rozhodně si s tímto těstem budu hrát při přípravě vánočního cukroví.

Příprava

Při přípravě mini cheesecake dortíčků jsem použila jako korpus právě toto těsto, kterého mi trošku zbylo a já jej využila na ozdobu mini dortíčků a vykrájela srdíčka, po upečení a ochutnání jsem si řekla, že prostě musím připravit sušenky. Jejich chuť se velmi blíží Lotus sušenkám a tato alternativa sklidila obrovský úspěch nejen u mě, ale i malého msláčka i tatínka.

Nejdůležitější je namlít ovesné vločky společně s ořechy zcela na prach, ideálně do stavu mouky.

Namleté vločky a ořechy vložíme do mísy, přidáme med, tuk, skořici na špičku lžičky jedlé sody a vypracujeme těsto. Pro lepší práci s těstem můžeme dát krátce do lednice. My neměli čas, malý chtěl ihned tvořit, těsto se muselo podebírat nožem, ale zvládli jsme to.

Vykrojené tvary klademe na plech, který si vysteleme pečícím papírem, množství sušenek je závislé na druhu zvolených vykrajovátek, zde doporučuji formičky, které do těsta obrázek vtlačí, jinak určitě bude třeba těsto nechat chvíli zachladit.

Když máme dobojováno, vložíme sušenky do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 8-10 minut, záleží jak uděláme silné, doporučuji minimálně 0,5cm, hlídáme a neodcházíme od trouby, i když se vám budou sušenky zdát měkké ve chvíli, kdy chytí zlatavou barvu ven s nimi, po vychladnutí jsou pak tvrdší. Pokud by se vám stalo, že je trošku více vypečete, tak je vložte do igelitového sáčku nebo do lednice.

Sušenky necháme vychladnout, to si říkám pokaždé a stejně nikdy nevydržím :D. No a pak podáváme skřítkům, ale zaručeně budou chutnat celé rodině.

 

Poznámka

Počet porcí: 30 kusů – jeden plech

Čas přípravy: 45 minut

 

Mnou použitá vykrajovátka

 

Nejraději používám tyto ovesné vločky.