Ingredience
- 90g bezlepkových ovesných vloček
- 100g Šmakouna brusinky a goji (v případě, že vaječný bílek nemůžete konzumovat lze připravit alternativa následovně – 50g loupaných mandlí namočíme do mandlového mléka – dáme do vysoké sklenice a zalijeme, aby nebyly vidět ne více, aby vzniklá hmota nebyla příliš řídkdá, přidáme 1/2 hrsti brusinek a dle vlastní potřeby a chuti goji, necháme chvíli namočené, aby se nám dobře mixovalo a následně rozmixujeme dohladka, dle konzistence případně doředíme mandlovým mlékem).
- 40g pufované quinoy
- 50g datlového sirupu – dle vlastní chuti
- 150g mix červeného a černého rybízu
- 60g koko Ghí – směs Ghí – přepuštěného másla a kokosového oleje, vegané – případně čistý kokosový olej či kakaové máslo
- červený a černý rybíz na ozdobení dle potřeby
Příprava
Chtěla jsem si připravit něco jen tak pro radost a zároveň pro manžela něco na zoubek. Nakonec jsem tyto srdíčka téměř snědla sama 😀 . No, tak mám alespoň motivaci na svátek zamilovaných, na který se skvěle hodí. Ač Valentýna moc neprožíváme, rádi jeden druhému uděláme radost. A proč si neudělat radost něčím na zub. Základ směsi je univerzální a možných kombinací neomezeně. Do základu z ovesných vloček, pufované quinoy, sirupu a tuku můžete přidat libovolné kombinace ochuceného Šmakouna, různě si hrát s příchutěmi a to nejen ovocnými, ale klidně i čokoládovými, ořechovými. Já jsem si hrála s kombinací červeného a černého rybízu, kterého mám plný mrazák, a tak se mi to skvěle hodilo. Po zapečení jsem si uvědomila, že to budou úžasné základy na dorty a toho se musí brzy využít, ale nyní k přípravě srdíček, tvar nemusí být ve tvaru srdce, můžete si udělat tyčinky, kroužky, pomoci si formou, do které směs vtlačíte.
Příprava je velmi snadná a jednoduchá, nameleme si sekáčkem ovesné vločky, nasypeme do mísy, přisypeme pufovanou quinou, šmakouna brusinky a goji nastrouháme najemno a následně rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme do směsi, dále přidáme povolené koko ghí či jiný tuk, datlový sirup, zamícháme, já míchala rukama, aby se všechny surovinydůkladně spojily, přisypeme červený a černý rybíz a zlehka zamícháme.
V případě, že nemůžeme nebo nechceme konzumovat vaječný bílek v podobě Šmakouna, postupujeme dle postupu v ingrediencích – 50g loupaných mandlí namočíme do mandlového mléka – dáme do vysoké sklenice a zalijeme, aby nebyly vidět, ne více, aby vzniklá hmota nebyla příliš řídká, přidáme 1/2 hrsti brusinek a dle vlastní potřeby a chuti goji, necháme chvíli namočené a následně rozmixujeme dohladka, dle konzistence případně doředíme mandlovým mlékem. Jen se musíme připravit na to, že chuť bude trošku jiná, ale i tak moc dobrá. Pokud nemůžete mandle, úžasně rovněž pojí jakékoliv ovocné pyré z nastrouhaného čerstvého ovoce – jablka, banán, meruňková či broskvová přesnídávka…
Vezmeme si plech, který vysteleme pečícím papírem, vezmeme si formu, já použila srdíčko, do kterého vtlačíme připravenou směs, pokud se vám rybíz schová dovnitř, ozdobte si vámi zvolená tvary na povrchu, jemně rybíz zatlačíme do hmoty, následně vytlačíme z formy rovnou na pečící papír.
Takto postupujeme dokud nebudeme mít všechna srdíčka připravená, připravená srdíčka vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180-200°C 5-10 minut, záleže jak moc chcete vypečená.
Srdíčka nejsou tvrdá, rozhodně se nemusíte bát, že si vylámete zuby. Můžeme nechat jen tak nebo ozdobit či polít čokoládou.
Přeji příjemné mlsání.
Poznámka
Počet porcí: 16 srdíček
Čas přípravy: 30 minut
Pufovanou quinou zakoupíte ve zdravých výživách.
Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/
Koko Ghí je kombinace ghíčka s bio kokosovým olejem. Má velmi jemnou chuť s nádechem po kokosu, prostě pecka. V lednici úžasně zatuhne jako kokosový olej, tudíž Koko Ghí najde uplatnění i v nepečených laskominách či „raw“ dezertech.