Pečené krůtí masíčko se zeleninou a jáhly

 

 Ingredience

  • 150g krůtích prsou
  • 1 velká mrkev
  • 6 kuliček růžičkové kapusty
  • 1/4 pórku
  • kmín
  • sůl dle chuti
  • České Ghíčko dle potřeby
  • 60g jáhel

Příprava

Na nákupu v Bille mé oko zahlédlo krásnou růžičkovou kapustu. V mrazáku zásoba krůtího masa. Tak mi blesklo hlavou, že bych mohla něco zapéct. Přihodila jsem do nákupního košíku mrkvičku, pórek a druhý den vznikla tato dobrůtka.

Očistíme si kapustu, nařízneme v prostředku, 5 minut povaříme v páře nebo ve vodě. Připravíme si zeleninu do zapékací mísy, kterou pokrájíme společně s krůtím masem. Přidáme povařenou kapustu, osolíme, pokmínujeme, podlijeme vodou.
Pečeme na 180°C do změknutí zeleniny a masa. Ke konci přidáme trošku Ghí. Já pekla 30 minut.

Jáhly propláchneme, spaříme několikrát horkou vodou. Dáme vařit s dvojnásobným množstvím vody 15-20min. Přiklopíme, necháme vsáknout přebytečnou vodu.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 30 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.http://ceskeghicko.cz/kontakt/

Jáhly a více o nich se dočtete zde: jáhly