Ingredience
Těsto
- 180g pohankové mouky
- 60g kokosového cukru
- 60g lískových ořechů
- 1 žloutek
- 2 lžičky vanilkového cukru
- špetka himalájské soli
- 50g Alsanu bio
- 25g Českého Ghíčka Bio
Světlý krém
- 6 lžic vyšlehané kokosové smetany Soyatoo
- 1 banán
- 100g přírodního šmakouna
Tmavý krém
- 1 a 1/2 balení kokosové smetany Soyatoo
- 3 lžíce kakaa Lifefood
- datlový sirup dle chuti
- 1 lžíce Českého Ghíčka bio
Ozdobení
- Vivani hot chocolate vegan dle potřeby
- strouhaná jablka dle chuti
- maliny dle chuti
Příprava
Kdo pracuje s pohankovou moukou, moc dobře ví, že vyválet z něj těsto není snadné. Já se pustila do košíčků, které jsem vykrajovala vykrajovátkem od Tescomy a dávala do formy na muffiny. Toto těsto je pro velmi silně psychicky odolné jedince. Je darebné, trhá se, ale je tak dobré, že si jej určitě zopakuji. V kombinaci s krémy jsou košíčky přímo úžasné. Má to jedinou chybu…Už nejsou.
Prosejem mouku, přidáme vypsané suroviny a vypracujeme těsto, necháme vychladit v lednici 2 hodiny. Těsto vyndáme z lednice, propracujeme, vyválíme a vykrájíme. Jak jsem psala v úvodu, těsto je darebné takže doporučuji pomoučnit pohankovou moukou obě dvě strany těsta a válet jen jedním směrem. Po vyválení a vykrojení přemístíme do formy na muffiny a lehce vtlačíme prsty a přimáčkneme ke dnu. Pokud se těsto potrhá, nevadí, je hodně vláčné stačí přimáčknout a ono se krásně spojí. Pokud by se nedařilo, dejte do formiček na košíčky. Já měla formu na 12 muffinů. Když máme hotovo 12 košíčků, vložíme je do rozehřáté trouby na 180°C a pečeme, dokud nezačne těsto hnědnout. 10-15 minut, nádherně voní. Necháme těsto vychladnout, vyndáme z formy a pokračujeme ve výrobě košíčků.
Košíčky necháme do druhého dne odpočinout.
Druhý den si připravíme náplně. Vyšleháme kokosovou smetanu Soyatoo. Odebereme si z ní 5 lžic. Rozmixujeme si tyčovým mixérem banán společně se šmakounem a vmícháme do odebrané šlehačky.
Do zbylé kokosové smetany přidáme kakao a datlový sirup, já dala 2 polévkové lžíce a vyšleháme.
Nejprve dáme do košíčků lžičkou světlý krém a pak zdobícím sáčkem tmavý krém, posypeme Vivani hot chocolate čokoládou. Necháme vychladit v lednici.
Synovi jsem u dvou košíčků dala jako druhou vrstvu nastrouhaná jablíčka a ozdobila malinami.
Bohužel jsem doma neměla guarovou gumu, která usnadňuje práci s těstem, příště určitě přidám. Upozorňuji, že košíčky jsou křehké.
Vanilkový cukr mam domácí. Stačí prázdné lusky zasypat třtinovým cukrem.
Poznámka
Počet porcí: 20
Čas přípravy: 90 minut
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/
Rostlinné mléko si můžete připravit doma: rostlinné mléko
Smetana Soyatoo je rostlinná alternativa smetany ke šlehání smetana. Na stejném odkau najdete výrobu domácího mléka, které si můžete připravit doma.
Pokud neseženete mnou zmíněnou čokoládu na posypání nahraďte ji jinou kvalitní čokoládou např. Lifefood 80%.
Šmakoun je česká, plnohodnotná potravina pro zdravý životní styl s výhodnými výživovými hodnotami a velkými možnostmi zapojení do receptů při přípravě jídel a také při výrobě potravin.
Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/