Pohankovo-teffové Muffiny s ovocem a Českým Ghíčkem

 

 Ingredience

  • 5 vajec
  • 75g Teff světlé mouky
  • 175g hladké pohankové mouky
  • 3 lžičky kypřícího prášku Amylon
  • 50g datlového sirupu
  • 50g Českého Ghíčka
  • 100-150ml mandlového mléka
  • borůvky dle potřeby
  • jahody dle potřeby

Příprava

Pohankovou mouku jsem si moc oblíbila. Když už chci něco upéct tak se snažím, aby to mělo nějakou výživovou hodnotu. Navštívila jsem zdravou výživu, kde jsem navíc objevila světlou Teff mouku, neváhala jsem ani vteřinu a hned jí přidala do nákupního košíku. To, že jsou obě mouky bezlepkové, mě těší ještě víc. S nedočkavostí jsem sledovala jak se muffinky pečou a hlavně až je budu moct ochutnat a stálo to za to. Adveni mouka i zrno má u nás zaručeně ve spíži místo.

Prosejeme si mouky. Teff mouka má nahradit 30% klasické mouky.
Oddělíme si žloutek od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky vyšleháme společně s datlovým sirupem a následně s Českým Ghíčkem. Po vyšlehání žloutků s datlovým sirupem a ghíčkem přidáváme do vyšlehané směsi mouku, společně s přidaným kypřícím práškem. Ke konci jen přimícháme vyšlehané bílky.
Připravíme si formičky na Muffiny do kterých si dáme košíčky. Košíčky naplníme těstem. Dle libosti přidáme na vrch ovoce.
Dáme do rozehřáté trouby a pečme na 180°C 20 minut. Vyzkoušíme špejlí.

Poznámka

Počet porcí: 14 muffinů

Čas přípravy: 20 minut

Vejce můžete nahradit hraškou vanilka, jablkem nebo banánem, případně více zde: alternativy vajec

Kypřící prášek bio amylon může obsahovat stopy lepku. Pro bezlepkovou dietu můžete zvolit např. kypřící prášek bio-nebio, který je bezlepkový.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.http://ceskeghicko.cz/kontakt/

Pokud neznáte Teff dočtete se o něm zde: teff

Výroba rostlinného mléka zde: rostllinné mléko

P1100705