Teff zrno

Co je zač
Teff (milička habešská) je jednoletá travina pocházející z Etiopie. Zde představuje čtvrtinu veškerých pěstovaných obilovin. Název pochází z ahmarského slova teffa (ztracený). Toto označení je velmi výstižné, zrníčka teffu totiž měří jen 0.5-1.0 mm.

TEFF patří k nejvýživnějším plodinám na světě. Bývá považován za nutriční zázrak. Má vyvážený poměr bílkovin a sacharidů, vynikající aminokyselinový profil, vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index. Je jedinečným koktejlem vitaminů a minerálních látek – vápník železo. Teff je přirozeně bezlepkový. Má příjemnou oříškovou chuť a je lehce stravitelný. Je vhodný pro celiaky, hubnoucí, sportovce, těhotné a kojící ženy, kojence od ukončeného 6. měsíce věku, děti a mladistvé, seniory, nemocné osteoporózou, osoby trpící vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu.

Jak ho připravit
Zrníčka teffu nejdříve na jemném sítku propláchněte. Poté je zalijte trojnásobným objemem vody, přiveďte k varu, stáhněte na nejnižší stupeň a duste pod pokličkou asi 15 minut. Přibližně po 10 minutách začněte kaši pravidelně míchat, protože na hladině sice plavou jednotlivá zrnka, ale na dně hrnce se už tvoří hustá kaše a může se připálit.
Pokud chcete zvýraznit přirozenou oříškovou chuť teffu, před použitím ho nejprve nasucho za stálého míchání asi 2 minuty opražte a poté teprve přilijte vodu.

Kromě semínek teffu (světlých a tmavých) lze zakoupit také teffovou mouku. Obojí distribuuje firma Adveni Medical (www.bezlepkova.com).

 

K čemu se hodí

  • na přípravu sladkých kaší a nákypů
  • na přípravu teffové polenty a teffových burgerů
  • do jogurtů a přesnídávek
  • do dětských příkrmů
  • na pečení

Na trhu nalezneme

Teff zrno světlé

Teff zrno tmavé

Teffová mouka světlá

Teffová mouka tmavá

Příprava

Zrno teffu se vaří obdobně jako rýže, avšak pozor! U teffu je třeba použít na jeden díl zrna TŘI díly vody. Zrno teffu můžeme před vařením propláchnout vodou, ale není to nutné. Vaříme na mírném ohni. Zhruba po 12 minutách začnou na hladině plavat jednotlivá zrnka, ale hlavní hustá kaše se mezitím už tvoří na dně hrnce, proto promíchejte, aby nedošlo k připálení. Uvařený teff je měkký, má lahodnou oříškovou chuť a příjemné aroma. K ochucení je možné použít jakékoliv koření. Například se skořicí či vanilkou je vynikající.

Použití

Na sladké kaše či nákypy, jako základ sytých salátů, do jogurtů a přesnídávek, do dětských příkrmů, při pečení.