Pohankové čokoládové a makové sušenky

Ingredience

čokoládové

  • 200g pohankové mouky hladké (použila jsem mouku Green Apotheke, také používám Adveni hladkou a bio Harmonie)
  • 1 kávová lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 72g bambuckého másla – Bio Puriti vision prémiové – musí mít kakaovou vůni, rozhodně ne saloos(zkoušela jsem rovněž kombinaci s kakaovým máslem a koko ghí lze rovněž, ale vykrajování je problematické, ale chuť a vůně rovněž luxusní)
  • 15g kakaového prášku Troubelice či jiného kvalitního kakaového prášku
  • 50g vysokoprocentní čokolády (lze použít i světlou čokoládu vegan)
  • 3-4 lžíce medu (plánuji vyzkoušet rovněž datle, zde půjde použít jakékoliv tekuté sladidlo, které dokáže lepit, dovedu si zde představit datlový sirup, rýžový slad…)

makové

  • 120g-150g pohankové mouky hladké Green Apotheke
  • 50g bambuckého másla Bio Puriti vision
  • trošku pomletých vanilkových lusků či vanilky z vanilkového lusku
  • 1 necelá kávová lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 50g makového rozvaru (mák jsem povařila s rostlinným mlékem a javorový sirupem do konzistence, aby držel na lžíci)
  • 2 lžíce medu či jiného tekutého sladidla

dozajista půjdou i ořechové verze sušenek, vanilkové, fantazii se meze nekladou

Příprava

Sušenky bez lepku, škrobů a ještě, aby šlo s těstem hezky pracovat a vykrajovat, tak to je dlouhodobý cíl, kterého jsem se snažila dosáhnout. Hlavní podmínkou je pochopitelně chuť. Paradoxní je, že nápady vnikají náhodně a ve chvílích, kdy člověk rozhodně na recepty nemyslí. Tento vznikl při masírování dcerky bambuckým máslem, které jsem nově objednala místo jiné značky, kterou jsem běžně používala. Po otevření se rozvoněla luxusní vůně, přivoněla jsem a řekla si „sakra Gábinko ty se tedy máš“, miminko vonící po kakaovo-čokoládové vůni. Dali jsme se do kojení a mně jak jinak proletělo hlavou, to se prostě musí vyzkoušet. Ač jsem měla trošku obavy, není to úplně levná záležitost, ale rozhodně stojí za to. Pokud vezmu cenu bezlepkových sušenek, které jsou velmi drahé a kolikrát nepoživatelné, tak toto je naprostý luxus. Pustili jsme se s našim malým kuchařem do práce.

 

Nejprve jsme připravili čokoládovou verzi, do mísy jsme nasypali mouku, přidali kypřící prášek, nastrouhali 50g vysokoprocentní čokolády, přidali bambucké máslo a med. Těsto jsme důkladně propracovali, těsto se bude lepit, vydržte a pořádně propracujte, pokud bude třeba přidejte trošku mouky navíc pokud by se těsto hodně lepilo, ale já neměla potřebu více přidávat. Aby se s těstem dobře pracovalo, musí do lednice. Necháme vychladit pokud nepožadujeme vykrajování lze pracovat s těstem hned a udělat hrudky, či knoflíky. Pokud budete chtít dělat sušenky, je třeba těsto válet přes pečící papír a zvolit razítka, které se otiskují, vykrajovat tvary lze rovněž a vždy sloupnout z pečícího papíru či podebrat nožem, pokud by se na razítko těsto lepilo, razítko lehce namočte do vody, půjde to lépe. Zkoušela jsem jak otiskávací razítka kulatá velká, tak veverky a šlo to moc hezky, ale těsto musí být vychlazené.

 

A nyní maková verze. Odvážíme si do mísy 100g mouky, přidáme kypřící prášek, 50g makového rozvaru, který připravíme velmi snadno. Mák dáme do rendlíku, zalijeme troškou rostlinného mléka a povaříme. Je zapotřebí tekutiny zredukovat natolik, aby mák držel na lžíci a nakonec do těsta přidáme opět med či jiné tekuté sladidlo, které má lepivý charakter. Těsto dáme opět vychladit do lednice.

Vychlazená těsta vyndáme na pracovní podložku, já používám silikonovou na které se hezky pracuje. Dokud je těsto vychlazené jde to hezky i na ni, ve chvíli, kdy začne povolovat je zapotřebí již válet přes pečící papír a vykrajování jde pak hůře takže buď pracovat rychle a nebo dát opět vychladit. určitě dělejte vyšší sušenky 0,5 cm ideálně,

My jsme si udělali část těsta s razítky a část s knoflíčky. Hotové sušenky klademe na plech s pečícím papírem, vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C maximálně 10 minut, hlídáme, pokud čokoládové neuhlídáte a spálíte budou hořké, nikam neodcházejte. Jakmile začnou vonět nebo chytat lehoučký nádech hned ven, budou měkké, chladnutím tvrdnou takže vážně na nic nečekejte a ven s nimi do druhého dne ještě změknou.

Chuť sušenek je luxusní, čekala jsem, že mladému pánovi pojedou více čokoládové sušenky, ty mizely pochopitelně také, ale velkou rychlostí mizely i makové což mě velmi potěšilo.

Přeji příjemné mlsání, vážně stojí za to.

Poznámka

Hlavní výhodou práce s bambuckým máslem je, že se těsto nerozpadá v kombinaci s medem, těsto se při pečení nevysuší jako je tomu u jiných tuků, po upečení se sušenky nedrolí a nerozpadají. Určitě zkusím i kakaové máslo dost možná by efekt mohl být stejný.

Samozřejmě pokud nejste omezeni bezlepkovou dietou, lze připravit sušenky z jakékoliv mouky, super bude kombinace žitné mouky a špaldové. Stejně tak čokoláda, já zde tvořila recept výhradně bez lepku, vajec a mléčných složek.

Počet porcí: 2 plechy sušenek, odhaduje se to velmi těžko záleží jak velké sušenky budete dělat

Čas přípravy: 60 minut

 

 

Zkoušela jsem tato razítka, veverky a otiskávací razítka.

Možno použít i bílou čokoládu.