Polévka z vodnice, s cibulí, pórkem, celerem s majornkou, tymiánem a kmínem

Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • 1 vodnice
  • 1/2 bílé cibule
  • 2 malé petržele
  • 1/4 pórku
  • 40g celeru
  • tymián dle chuti
  • majoránka dle chuti
  • mletý kmín dle chuti
  • sůl dle chuti
  • 1 litr vody

Příprava

Vodnice je osvěžující kořenovou zeleninou, jejíž aroma připomíná křen a kedlubnu. Chuťově je jemná a mírně štiplavá. Štiplavost je ale menší než u kedlubny, a například po nastrouhání do pomazánky se štiplavost zcela ztrácí. Zůstává jen příjemné křenovo-kedlubnové aroma.

Již v antice dokázali lidé poznat, že jde o zeleninu extrémně plnou vody. I její český název – brukev řepák vodnice tuto skutečnost zohledňuje. Vody je ve vodnici totiž okolo 90%, takže správně jásáte všichni, kdo potřebujete hlídat postavu, množství kalorií je ve vodnici opravdu minimální. O to více nás může udivovat skutečnost, že vodnice byla kdysi používána jako přílohová zelenina, v podstatě do doby, než zdomácněly brambory.
A její pozitivní účinek na zdraví? Konkrétně dokáže znepříjemnit život bakteriím v našem těle, brzdit aterosklerózu, zklidnit nervy, stimuluje srdeční činnost a v neposlední řadě dokáže nastartovat rychlejší tvorbu moči, a tím pomoci s cíleným odvodněním těla.
Já využívám Vodnici k přípravě polévek, ale na pomazánky se již dlouho chystám, bohužel není, tak často k sehnání jako jiné druhy zeleniny.
Na ghí orestujeme pokrájenou bílou cibuli, přidáme očištěnou pokrájenou vodnici, pórek, celer, petržel, krátce vše společně prohřejeme, zalijeme vodou, přidáme koření a sůl, vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec vše již jen společně rozmixujeme tyčovým mixérem.
Jelikož jsem si oblíbila polníček a sezamové semínko, opět jsem jako ozdobu polévky použila na olivovém oleji krátce prohřátý polníček a přidala opražená semínka.
Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Počet porcí:4

Čas přípravy: 30 minut

Více o vodnici zde: http://www.jakpestovat.cz/tipy-a-rady/proc-pestovat-vodnici.html