Qinoa-dýňovo-cuketový koláč s rajčaty, cibulí, kešu ořechy a Šmakounem s hlívou ústřičnou

Ingredience

  • 1 polévková lžíce Českého Ghíčka bio (přepuštěné máslo)
  • 146g dýně hokaido, očištěné, vydlabané
  • 120g cukety, očištěné, vydlabané
  • 150g vařené quinoy světlé
  • 150g vařené quinoy červené
  • 1 vejce
  • 1/2 malé cibule
  • 100g Šmakouna s hlívou ústřičnou
  • sůl dle potřeby
  • 80g rýžové mouky polohrubé
  • 40g pohankové mouky hladké
  • 2 lžičky sezamového semínka – loupané
  • 2-3 velká rajčata
  • kešu ořechy – dle potřeby
  • České Ghíčko na vytření formy

P1160127

Příprava

Vrátily se nám teplé dny a já dostala strašnou chuť na něco jiného, lehkého, ale výživného. Jelikož jsem se nepodívala na předpověď počasí, tak jsem se v kuchyni pěkně zahřála. Ráno jsem upekla kváskový chléb a při té příležitosti i tento koláč, ale to ohřátí stálo za to. Miluji sezónní zeleninu, cukety a dýné obzvlášť. Pokud máte dostatečnou zásobu této zeleniny, určitě neváhejte a vyzkoušejte tento koláč. Má neomezené možnosti kombinací chutí. Pokud patříte mezi milovníky Šmakouna, tak zde se můžete vyřádit, ať už se Šmakounem s Hlívou ústřičnou, Provensálským, přírodním či Šmakounem Mexiko. Koláč bude mít vždy novou chuť, stejně tak finální zdobení je velká zábava. Já jsem použila rajčata a cibuli, ale na koláč si můžete dát cokoliv od zeleniny, hub počínaje až po maso a sýry konče. Nebojte si hrát a nechte se unášet na vlně chuti.

Než se pustíme do samotné přípravy korpusu, dáme si vařit quinou, kterou propláchneme a namočíme na 5-10 minut do vody, zbaví se případné hořkosti. Namočením quinoy pomáháme odbourat případnou hořkost, která může být v přirozeném obalu zrníček. Tento postup nám zaručí lepší trávení a snížení kyseliny fytové.
Namočenou quinou přecedíme, vložíme do hrnce a zalijeme novou vodou. Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou. Vařte ji podobně jako rýži (2 díly vody na 1 díl Quinoy) po dobu 15-20 minut. Já jsem dala vařit přibližně 120g quinoy, kterou jsem si namíchala. Po uvaření jsem quinou přiklopila, pokud vám zůstane v hrnci příliš vody, přeceďte quinou přes sítko.

Využijeme čas, který máme než se nám quinoa uvaří.
Dýni a cuketu očistíme, oloupeme, vydlabeme. Nastrouháme v míse najemno, zrovna tak cibuli a Šmakouna s hlívou ústřičnou. Pokud máme nástavec k tyčovému mixéru na přípravu pomazánek, využijeme jej k nasekání cibule.
K nastrouhaným surovinám přidáme jedno celé vejce, sezamové semínko, polévkovou lžíci Ghí a uvařenou quinou, osolíme a zamícháme. Zahustíme dle potřeby moukou. Já zde použila rýžovou a pohankovou moukou. Pokud nemáte problémy s lepkem, můžete použít žitnou mouku, případně její směs se špaldovou či použít mouku, kterou běžně používáte.
Připravené těsto vložíme do tukem vymazané formy, já zde využila opět České Ghíčko. Těsto lžící rovnoměrně rozetřeme po celé formě, vytvarujeme si pomocí lžíce okraj, ukázka na obrázku.

P1160113
Připravené těsto ve formě vložíme do předem rozehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 15-20 minut. Následně ozdobíme zeleninou dle vlastní chuti. Já zde jen pokrájela rajčata, která jsem naskládala na korpus, posypala pokrájenou cibulí a dopekla dalších 20 minut, před koncem pečení jsem koláč posypala najemno nastrouhanými kešu oříšky.

Jak jsem napsala již v úvodu, koláč můžete ozdobit dle vlastní fantazie a tím si vytvořit vždy novou variaci chutí. Klidně si koláč můžete před zdobením potřít připravenou směsí. Stačí jen na Ghí orestovat pokrájenou cibuli, přidat oloupaná pokrájená račata, povařit, v případě potřeby lehce podlít vodou, nakonec přidat čerstvé listy bazalky, osolit a rozmixovat tyčovým mixérem.

Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Počet porcí: použila jsem formu o průměru 27cm a o výšce 4cm.
Čas přípravy: 60 minut

 

P1160142b