Rajčatová omáčka se zeleninou, rýžovou smetanou a jáhličkami

Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 110g cukety, vydlabané, očištěné
  • 1 cibule
  • 50g pórku
  • 2 mrkve
  • 240g sekaných rajčat Alnatur Bio
  • tymián
  • bazalka
  • rýžová smetana Soyatoo dle chuti
  • řasa wakame, velikost poštovní známky
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • třtinový cukr dle chuti
  • voda
  • jáhly dle potřeby

 

Příprava

 

Dnes jsem měla chuť na něco lehkého a rychlého. V zásobě jsem našla krásné cuketky a tak jsem jednu hned použila na přípravu omáčky. Rajčátka sice ještě čerstvá nejsou, ale za to se mi na okně daří bazalce a její chuť v omáčce prostě miluji.

Na Ghí orestujeme cibuli, přidáme najemno nastrouhanou mrkev, sekaná rajčata, pokrájenou cuketu, pórek, prohřejeme a zalijeme vodou, osolíme, přidáme nové koření, bobkový list  a řasu wakame, kterou jsme si před vařením namočili do vody na 15 minut. Když je zelenina měkká, vyndáme nové koření a bobkový list, přidáme čerstvou bazalku a tymián, rozmixujeme, přidáme dle chuti rýžovou smetanu, dosolíme, případně dosladíme.

Podáváme s jáhličkami či jinou vhodnou přílohou. Jáhly propláchneme, spaříme několikrát horkou vodou. Dáme vařit s dvojnásobným množstvím vody 15-20min. Přiklopíme, necháme vsáknout přebytečnou vodu.

 

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 30 minut

Wakame je mořská řasa – tato řasa je vhodná pro každou kuchyni (studenou, teplou). Vápník, minerály a železo jsou podstatné složky této mořské řasy. Více o mořských řasách zde: mořské řasy

Smetana Soyatoo je rostlinná alternativa smetany ke šlehání smetana. Na stejném odkazu najdete výrobu domácího mléka, které si můžete připravit doma.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.http://ceskeghicko.cz/kontakt/

Jáhly a více o nich se dočtete zde: jáhly