Ingredience
- České Ghíčko bio dle potřeby či jiný tuk
- 1 malá cuketa, očištěná a vydlabaná
- 200g račatové šťávy bio
- 1 cibule
- 2 šalotky ( případně jednu bílou cibuli)
- 150ml červeného suchého vína
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového kořeni
- citronový tymián dle chuti
- himalájská sůl dle chuti
- třtinový cukr nebo jablíkčo dle chuti
- špetka skořice
- voda dle potřeby
- celozrnné špagety dle potřeby případně bezlepkové
Příprava
Tuto omáčku připravuji velmi často v létě, patří mezi naše oblíbené, připomeňme si tedy trošku léto, které je ještě v nedohlednu, ale díky této omáčce si jej trošku přiblížíme.
Když jsou vedra, ohřát domácnost se nevyplácí, pokud se nechceme vrhnout na potící kůru, a tak připravuji většinou rychlovky, toto je jedna z nich.
Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli a šalotku, přidáme, pokrájenou očištěnou cuketu, rajčatovou šťávu, zalijeme vínem, přidáme nové koření, bobkový list, osolíme a dle potřeby během vaření přidáme vodu, záleží, jakou chceme konzistenci. Když je cuketa měkká přidáme citronový tymián, špetku skořice, vyndáme bobkový list a nové koření, osladíme dle chuti nebo přidáme nastrouhané jablíčko a krátce povaříme. Následně celou směs rozmixujeme dohladka, přepasírujeme.
Podáváme s oblíbenou přílohou, já zvolila celozrnné špagety, které jsem připravila dle návodu.
Poznámka
Počet porcí: 2
Čas přápravy: 20 minut