Rajčatovo-cuketová omáčka na červeném víně s citronovým tymiánem, skořicí a celozrnné špagety

 

Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby či jiný tuk
  • 1 malá cuketa, očištěná a vydlabaná
  • 200g  račatové šťávy bio
  • 1 cibule
  • 2 šalotky ( případně jednu bílou cibuli)
  • 150ml červeného suchého vína
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového kořeni
  • citronový tymián dle chuti
  • himalájská sůl dle chuti
  • třtinový cukr nebo jablíkčo dle chuti
  • špetka skořice
  • voda dle potřeby
  • celozrnné špagety dle potřeby případně bezlepkové

Příprava

Tuto omáčku připravuji velmi často v létě, patří mezi naše oblíbené, připomeňme si tedy trošku léto, které je ještě v nedohlednu, ale díky této omáčce si jej trošku přiblížíme.

 Když jsou vedra, ohřát domácnost se nevyplácí, pokud se nechceme vrhnout na potící kůru, a tak připravuji většinou rychlovky, toto je jedna z nich.

Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli a šalotku, přidáme, pokrájenou očištěnou cuketu, rajčatovou šťávu, zalijeme vínem, přidáme nové koření, bobkový list, osolíme a dle potřeby během vaření přidáme vodu, záleží, jakou chceme konzistenci. Když je cuketa měkká přidáme citronový tymián, špetku skořice, vyndáme bobkový list a nové koření, osladíme dle chuti nebo přidáme nastrouhané jablíčko a krátce povaříme. Následně celou směs rozmixujeme dohladka, přepasírujeme.

Podáváme s oblíbenou přílohou, já zvolila celozrnné špagety, které jsem připravila dle návodu.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přápravy: 20 minut