Ingredience
korpus
- 100g ovesných jemných vloček – lze zakoupit rovněž bez lepku
- 1 hrst kešu ořechů (nemusí být lze vynechat či nahradit mandlemi)
- 90g javorového sirupu
- 1 lžíce bambuckého másla Purity Vision jiné ne – je zapotřebí aroma, které jsem u jiné značky nenašla
- 2 lžíce kakaového prášku (lze nahradit karobem, jen pozor při přecitlivělosti na soju, které je karob příbuzný)
krém
- 1 plechovka kokosového mléka 80%, musí být vysokoprocentní, aby šlo mléko našlehat, já používám REAL
- světlé sladidlo dle chuti – javorový sirup či klasický moučkový cukr
- 30g kakaového másla, či kokosového oleje
zdobení
- ovoce dle možností co nabízí aktuálně zahrádka
- Vivani vegan hořká čokoláda, či jiná kvalitní čokoláda
- vegan bílá čokoláda Ichoc
*alternativa pro smetanu by byla ještě soyatoo kokosová smetana ke šlehání či schlagfix smetana, ale ty nejsou bez konzervantů a pro děti bych je nevolila. Foto viz. poznámka.
Příprava
Spousta čerstvého ovoce a mlsná, tak to byl sakra důvod pro nějaké to mlsáníčko. Miluji léto a jeho pestrost a tento dortík mě strašně baví. Příprava je velmi snadná a rychlá a nebudeme ztrácet čas a jdeme na něj.
Ovesné vločky pomeleme na prach s kešu ořechy, nasypeme do mísy, do které nalijeme javorový sirup, přidáme bambucké máslo a kakaový prášek, vypracujeme tvárnou hmotu. Vzniklou směs upěchujeme do dortové formy, kterou jsme si vystlaly pečícím papírem, do těsta píchneme sem tam vidličkou.
Vložíme do trouby a pečeme 15 minut.
Korpus necháme důkladně vychladnout, mezitím si připravíme krém. Vyjmeme kokosové mléko z lednice, kde bylo 24 hodin, případně jej vložíme na 45 minut do mrazáku. Otevřeme plechovku a vyjmeme tuhou část bez tekutého podílu, vložíme do šlehací nádoby a šleháme na plné otáčky, následně již jen vmícháme sladidlo a přidáme ve vodní lázni rozpuštěné kakaové máslo či kokosový olej, jde obojí jen pozor. Kakaové máslo či kokosový olej rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout, případně si pomůžeme ochlazením ve studené vodní lázni.
Připravený krém vložíme do lednice.
Když máme korpus vychladlý, vyndáme krém lednice, navrstvíme na korpus a ozdobíme dle libosti ovocem, já jsem ještě přidala hoblinky hořké čokolády Vivani a vegan bílé čokolády IChoc.
Dort dáme do lednice důkladně vychladit, přeji příjemné mlsání.
Poznámka
Čas přípravy: 1 hodina
Počet porcí: dortová forma o průměru 16cm
Mnou použité kokosové mléko
Mnou použité bambucké máslo, tot máslo má unikátní chuť a vůni, bez konkurenční a není to reklama, měla jsem v ruce více druhů od saloos a Delibutus a rozdíly v našlehaní a vůni markantní.
Smetany ke šlehání – možné alternativy, ale za mě ne ta chuť je jinde
Soyatoo rýžová smetana ke šlehání
Rýžová smetana ke šlehání: rýžový nápoj (voda, rýžový sirup, rýžový škrob a rýžový mouka) (75%), ztužený rostlinný tuk (12%), invertní cukerný sirup, hrachová bílkovina, emulgátor: mono a diglyceridy mastných rostlinných tuků, zahušťovadlo: celulóza a natriumalginát, regulátor kyselosti: kalium fosfát a mononatrium citrát, jedlá sůl, aroma (rostlinné)
Soyatoo kokosová smetana ke šlehání
kokosová smetana ke šlehání: 75% kokosová voda (voda, kokos), Kokosvý tuk 12%,sirup z invetního cukru, hrachová bílkovina, emulgátor: mono a diglyceridy mastných kyselin (rostlinných), zahušťovadla: celulóza a alginát sodný, regulátor kyselosti: fosforečnan draselný a citranon sodý; sůl, aroma rostlinného původu.
Vynikající smetana ke šlehání – nyní v neslazené verzi – modrá a červená slazená. Tuto jedinečnou rostlinnou smetanu lze nejen nádherně ušlehat, ale navíc chutná sladce a lahodně i přesto, že je neslazená a téměř bez cukru. Její neuvěřitelně dlouhotrvající stabilita je ideální pro zdobení všech typů pokrmů a to jak v sladkých, tak ve slaných receptech. Perfektní je nejen pro běžné spotřebitele, ale především do profesionálních kuchyní a restaurací. Nyní v praktickém 200 ml tetrapak balení. POZOR! Použijte univerzální smetanu ke šlehání, stejně jako tradiční smetanu nebo jako lahodnou zmrzlinu. Schlagfix smetanu ke šlehání můžete nechat zmrznout v v kelímku a poté si ji vychutnat jako zmrzlinu nebo sorbet. Sami vidíte, jak snadno lze připravit velmi chutnou, zdravou a kaloricky přívětivou veganskou zmrzlinu. Po rozmrazení ji samozřejmě lze použít jako klasickou smetanu ke šlehání. Tento produkt je stabilní vůči mrazu. Nejlepšího a nejstabilnějšího výsledku šlehání můžete dosáhnout při střední rychlosti šlehání a teplotě smetany mezi 5 – 8 °C, proto doporučujeme uložit univerzální smetanu ke šlehání do ledničky několik hodin před použitím. Standardně může být výrobek skladován při pokojové teplotě. Složení: Voda, rostlinný tuk (15%), maltodextrin, glukózový sirup, stabilizátory: Škrob, polysorbát 60 (E435), citrát sodný (E331), hydroxypropylmethylcelulóza (E464), celulóza (E460), karboxymethyl celulóza (E466), fosforečnan sodný (E339), emulgátory: Stearoylaktylát sodný (E481), mono-a diglyceridy mastných kyselin (E471) estery polyglycerolu (E475), sůl, aroma. Více o emulgátorech a kde koupit na: http://www.veganfoods.cz/