Šmakoun štíhlé nudle s rajčatovo-cuketovou omáčkou na červeném víně

 

 Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • 100g  oloupané, vydlabané cukety
  • 2 jarní cibulky
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 200ml Modrého Portugalu
  • 200g rajčatové šťávy bio
  • himalájská sůl dle chuti
  • třtinový cukr nebo jablíčko dle chuti

Příloha

  • olivový olej dle potřeby
  • 1/2 balení Šmakouna štíhlé nudle
  • 1 stroužek česneku
  • 2-3 lístečky bazalky
  • sůl dle chuti

Šmakoun štíhlé nudle jsou vyrobeny z bílků, pokud máte alergii na vaječný bílek zvolte jinou přílohu.

Příprava

Snadný rychlý oběd, který se hodí když spěcháte, ale zároveň si chcete pochutnat a to hravě a zdravě bez výčitek.
Šmakoun Štíhlé nudle je specifickou podobou Šmakouna v podobě „špaget či nudlí“. Je to jediná přílohová potravina na bázi bílkoviny nikoli sacharidů. Mají až 5x nižší obsah sacharidů a 2,5x nižší energetickou hodnotu. Dokonalá příloha pro každého, kdo se snaží zhubnout, ale rovněž tuto přílohu mohou využít lidé, kteří dbají o svůj zdravý životní styl.

Na Ghí orestujeme nasekanou jarní cibulku, přidáme pokrájenou cuketu, prohřejeme, přilijeme rajčatovou šťávu, krátce promícháme a podlijeme červeným vínem, přidáme nové koření, bobkový list a za občasného míchání povaříme do změknutí cukety. Vyjmeme koření, rozmixujeme zeleninu dohladka a dochutíme třtinovým cukrem nebo nastrouhaným jablíčkem. Pokud se rozhodnete dosladit jablíčkem, přidejte jej dřív, ještě před mixováním, jinak jej budete muset ještě krátce povařit. Mezitím si připravíme šmakoun štíhlé nudle, které zalijeme vodou, nudle se nám od sebe hezky oddělí. Na pánev si nalijeme olivový olej, přidáme scezené štíhlé nudle, prolisovaný česnek a bazalku, kterou si lehce natrháme, krátce orestujeme směs nudlí, česneku a bazalky, podáváme společně s připravenou omáčkou. Při servírování můžeme ozdobit bazalkou.

 

Poznámka

 

Počet porcí: 1

Čas přípravy: 20 minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/