Ingredience
- České Ghíčko bio dle potřeby
- 100g oloupané, vydlabané cukety
- 2 jarní cibulky
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 200ml Modrého Portugalu
- 200g rajčatové šťávy bio
- himalájská sůl dle chuti
- třtinový cukr nebo jablíčko dle chuti
Příloha
- olivový olej dle potřeby
- 1/2 balení Šmakouna štíhlé nudle
- 1 stroužek česneku
- 2-3 lístečky bazalky
- sůl dle chuti
Šmakoun štíhlé nudle jsou vyrobeny z bílků, pokud máte alergii na vaječný bílek zvolte jinou přílohu.
Příprava
Snadný rychlý oběd, který se hodí když spěcháte, ale zároveň si chcete pochutnat a to hravě a zdravě bez výčitek.
Šmakoun Štíhlé nudle je specifickou podobou Šmakouna v podobě „špaget či nudlí“. Je to jediná přílohová potravina na bázi bílkoviny nikoli sacharidů. Mají až 5x nižší obsah sacharidů a 2,5x nižší energetickou hodnotu. Dokonalá příloha pro každého, kdo se snaží zhubnout, ale rovněž tuto přílohu mohou využít lidé, kteří dbají o svůj zdravý životní styl.
Na Ghí orestujeme nasekanou jarní cibulku, přidáme pokrájenou cuketu, prohřejeme, přilijeme rajčatovou šťávu, krátce promícháme a podlijeme červeným vínem, přidáme nové koření, bobkový list a za občasného míchání povaříme do změknutí cukety. Vyjmeme koření, rozmixujeme zeleninu dohladka a dochutíme třtinovým cukrem nebo nastrouhaným jablíčkem. Pokud se rozhodnete dosladit jablíčkem, přidejte jej dřív, ještě před mixováním, jinak jej budete muset ještě krátce povařit. Mezitím si připravíme šmakoun štíhlé nudle, které zalijeme vodou, nudle se nám od sebe hezky oddělí. Na pánev si nalijeme olivový olej, přidáme scezené štíhlé nudle, prolisovaný česnek a bazalku, kterou si lehce natrháme, krátce orestujeme směs nudlí, česneku a bazalky, podáváme společně s připravenou omáčkou. Při servírování můžeme ozdobit bazalkou.
Poznámka
Počet porcí: 1
Čas přípravy: 20 minut
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/
Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/
Musím vyzdvihnout váš tip na přidání jablka. Vždycky jsem řešila při dělání rajské polévky nebo omáčky cukr. Nerada jej dávám, ale jinak to bylo kyselé a ne moc dobré. Teď dávám jablko a ani špetku cukru a rajská omáčka je prostě úžasná a díky cuketě není potřeba ani nijak zahušťovat. Pochutnávám si já i děti. Sem s dalšími špeky :). Nejsem žádná velká kuchařka, stále se učím, ale díky vašim receptům to jde radostněji, když všem chutná. Pěkný den.
Vám také hezký den a opět moc děkuji za pochvalu, jsem velmi potěšena, že vám chutná, to je pro mě největší odměna. Děkuji, že si najdete čas na komentáře. Krásný den.