Ingredience
- 2 kokosová mléka v plechu 2x 400ml, doporučuji 80%
- 1 agarová tyčinka country life
- vanilka
- 8-10 velkých jahod
- 1 lžíci Bio Českého Ghíčka pro zvýšení výživové hodnoty neb kokosové mléko nemá příliš tuku, ale lze vynechat
- dle potřeby můžeme přisladit dle preferencí tekutým či klasickým sladidlem
Příprava
Původně bylo záměrem našlehat kokosová mléka jako smetanu a přidat rozmixované jahody, jenže to bych nesměla v mrazáku ponechat kokosová mléka déle než bylo třeba. Ponaučení pro příště mít je vychlazená 24 hodin předem a nespěchat, ale nic se asi neděje bez příčiny. Takže mléko se nepodařilo vyšlehat a zůstalo mi něco zdrclého tekutého v míse a co s tím, vyhodit fakt ne. Rozhodla jsem se pro agarový dezert. Do školky na svačinky kvůli bezmléčnému omezení točíme často stejné svačinky a to ovoce, pomazánky a tohle bylo úžasné zpestření, které budeme opakovat častěji. Dětičky mívají šlehaný tvaroh s ovocem a náš mlsáček si nesl jahodový pohár, ne tedy v této podobě, ale uzavřený v mističce, navíc jsem mu do něj vmíchala kousky jahod a odměnou byla vymlasklá prázdná sklenice.
Chuť kokosu není znát takže se nemusíte bát. Kokosové mléko real je po našlehání, dochucení moučkovým cukrem a vanilkou klasické smetaně nejblíže.
A co vlastně a jak vzniklo že? Tak jdeme na to. Sražená mléka (vy samozřejmě jen do hrnce vyndáte tuhý a tekutý podíl z plechovky) jsem přendala z mísy do hrnce, kokosové mléko povařila, aby se rozpustilo, přidala 1 lžící Ghí, přidala vanilku a vše vařila do rozpuštění agaru, agar je ideální nechat namočený předem, nemusíme jej vařit pak tak dlouho, ideálně 20 minut, stačí tyčinku natrhat a nechat máčet. Povařenou směs jsem nechala chvíli vychladnout a následně jen přidala jahody a vše rozmixovala. Agar tuhne chladnutím, tudíž nalijeme do mističek či pohárů a dáme do lednice ztuhnout. Konzistence a chuť je podobná smetanovému jogurtu. Pak již jen ozdobíme ovocem dle chuti.
A teď k otázkám, které stejně přijdou proč agar? Agar v kvalitě agarových tyčinek je velmi zajímavý, hlavně z pohledu živin, jedná se o mořskou řasu, má vysoký podíl vápníku a nejen to, více o něm zde http://navlnechuti.cz/morske-rasy-agar-nori-syrske-hijiki-dulse-wakame-kombu/ .
Vždy když vytvářím nějaký dezert, chci aby byl výživný, samozřejmě lze použít na zahuštění pudinkový prášek, ale konzistence bude jiná, bude se podobat pudinku typu alpro dezert. Takže možností zahuštění je více: agar, pudinkový prášek – tedy škrob, želatinu či tapiokový škrob…
Poznámka
Počet porcí: 4
Čas přípravy: 30 minut
Vzkoušeli jsme tento dezert i jako náplň do špaldovo – žitných palačinek a senzační, plnila jsem palačinky teplé a krém hezy drží a neteče 🙂
Recept na palačinky naleznete zde: http://navlnechuti.cz/kvaskove-palacinky-s-ovocem/