Ingredience
Těsto na 4 tortilly
- 150g hladké špaldové mouky
- 100g hladké celozrnné špaldové mouky
- 140ml horké vody
- 50g Českého Ghíčka (nebo sádla, ale s Ghí jsou lepší)
- 1 lžička himalájské soli
Masová náplň
- 2 kuřecí prsní řízky
- olivový olej dle potřeby
- lahůdková maďarská paprika Grešík dle chuti
- koření baby gril
- himalájská sůl dle chuti
Zeleninová náplň
- hrst rukoly
- 10 cherry rajčat
- 1/2 cibule
- olivový olej dle potřeby
- himalájská sůl dle chuti
- 4 listy hlávkového salátu
Dresink
- 100ml zakysané smetany – zakysaná smetana (alternativou pro ABKM je SOYANADA zakysaná smetana, BIO nebo http://navlnechuti.cz/vegan-zalivka-dresink-ci-dip/)
- himalájská sůl dle chuti
- špetka pepře čtyř barev
- šťáva z limetky pár kapek
Příprava
Doposud jsem dělala tortilly jen ze sádla. Dnes jsem místo sádla dala České Ghíčko. No a už je jinak nedělám. Prostě závislost na Ghíčku pokračuje. Fastfood u nás nemá šanci.
Masová náplň – maso omyjeme, nakrájíme na kostičky, přidáme sůl, koření, orestujeme, přiklopíme, aby se směs nevysušila.
Připravíme si zeleninovou náplň. Pokrájíme rajčata, cibulku, přidáme rukolu, pokapeme olivovým olejem a lehce osolíme. Opláchneme si hlávkový salát a necháme si jej mimo.
Připravíme si dresink – zakysaná smetana, sůl, pepř, šťáva z limetky, já dala asi tak 1/2 polévkové lžíce, záleží na každém dle vlastní chuti.
Pro ABKM můžeme připravit tento dresink: http://navlnechuti.cz/vegan-zalivka-dresink-ci-dip/
Tortilly:
Prosejeme mouku, přidáme ostatní suroviny, prohněteme, vyválíme a opečeme na sucho z obou stran.
Teplou tortillu si potřeme dresinkem, přidáme list hlávkového salátu, přidáme masovou směs, zeleninovou náplň a případně opět dresink, zabalíme.
Poznámka
Počet porcí: 4
Čas přípravy: 30 minut
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/
Je potřeba na tortily používat jak hladkou tak polohrubou mouku? Jen z hladké by to nebylo úplně ono?
Tortily mne hodně lákají, ale mám doma jen hladkou mouku, tak se ptám, jestli se mám vypravit do obchodu nebo risknout výrobu z domácích hladkých 😉 zásob…
Klidně jen hladkou :), dělala jsem ze špaldové T630 hladké a OK 🙂