Špaldovo-pohankové sušenky s kakaovým máslem, kakaem, mandlovým mlékem a lískovými oříšky

 

 Ingredience

  • 100g kakaového másla Troubelice
  • 210g hladké špaldové mouky
  • 110g pohankové mouky
  • 3 lžíce kakaového prášku Troubelice
  • 1 lžíce karobu
  • 30g mletých lískových oříšků
  • 70ml javorového sirupu
  • 140ml mandlového mléka Provamel

P1120797

Příprava

Sušenky docházely a mě lákalo vyzkoušet sušenky z kakaového másla. Chuť i vůně kakaového másla je prostě úžasná a tyto sušenky váš dům či byt úžasně provoní. Musím říct, že se moc povedly a rozhodně se k nim budu vracet. Miluji kakaové máslo a kakaový prášek z rodinné čokoládovny z Troubelic na Moravě. Veškeré suroviny si sami vozí z Ekvádoru a vyrábí z nich pravou čokoládu – od kakaových bobů až po tabulku čokolády. Já si pro kakaové máslo a kakaový prášek docházím pravidelně do naší zdravé výživy Trhovka Rokycany a jsem z něj strašně nadšená. Pokud byste chtěli i vy vyzkoušet kakaové máslo či prášek z Trobelic, podívejte se na seznam prodejen, kde kakaový prášek a kakaové máslo můžete zakoupit. Nezapomeňte se podívat po čokoládách, které jistě zaujmou svým složení, žádné ztužené tuky, pouze kvalitní suroviny. Vypadají úžasně, bohužel pro nás připadá v úvahu nejspíš pouze hořká čokoláda, která vypadá, že bude zcela bez mléčné složky. Musím se u nás ve zdravé výživě po této čokoládě podívat. A nyní se pojďme na recept.

Ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo, prosejeme mouky, přidáme kakao, karob, lískové oříšky, javorový sirup a vychladlé kakaové máslo, suroviny propracujeme a postupně přiléváme mandlové mléko. S těstem se velmi hezky pracuje, nelepí se, savost každé mouky je jiná tudíž raději mléka méně než více. Z připraveného těsta vyválíme silnější plát, přibližně 1cm vysoký a vykrajujeme požadované tvary. Já zvolila kolečka, která jsem nandala na plech vystlaný pečícím papírem a na dekoraci jsem použila paličku na maso, kterou jsem do těsta otiskla. Připravené sušenky vložíme do trouby a pečeme na 150°C přibližně 15 minut.

Sušenky jsou měkčí, nedrolí se. Pokud je necháte kratší dobu v troubě, budou měkké. Těsto jsem do lednice neukládala, rovnou jsem s ním pracovala.
Přibližně po 10 minutách jsem sušenky zkontrolovala, jednu jsem si na plechu nadzvedla a ještě krátce dopekla.

Poznámka

 

Do receptu lze použít pouze karob či jen kakaový prášek. Mouky můžeme volit dle vlastní zásoby, vždy však hladkou, savost každé mouky je jiná, tudíž bude zapotřebí upravit množství mléka. Pokud nemáte problémy s mléčnou bílkovinou, či jeho kozumací, použijte kravské mléko.

Počet porcí: 40

Čas přípravy: 30 minut

Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.

Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.

Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.