Svíčková omáčka s houskovým knedlíkem s ovesnými vločkami a brusinkami

Ingredience

  • 500g hovězího zadního – ořech
  • 6 středních mrkví
  • 1/4 menšího celeru
  • 2 petržele
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl dle chuti
  • 1 rýžová smetana Soyatoo
  • 1 citron
  • třtinový cukr dle chuti
  • nakládané brusinky
  • tapioka škrob Adveni dle potřeby
  • voda dle potřeby

 

Knedlíky (nejsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Zvolte jinou přílohu, případně použijte jiný druh bezlepkové mouky)

  • 300g špaldové mouky polohrubé
  • 200g hladké špaldové mouky celozrnné
  • 250ml mandlového mléka
  • 1 vejce
  • 1/2 kostky droždí
  • sůl dle chuti
  • 3 hrsti ovesných vloček

 

Příprava

Přílohu jako knedlíky často nedělám a vždy přemýšlím jak je alespoň trošku obohatit, ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu a mandlové mléko je také velmi výživné. Svíčkovou milujeme a je vidět dle reakce našeho nejmladšího strávníčka, že tomu tak bude i nadále, protože se ozývalo opět mami mňami, mňam, mňam.

Hovězí maso očistíme, vložíme do tlakového hrnce, přidáme očištěnou na větší kusy pokrájenou mrkev, celer, petržel, zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření a vaříme do změknutí masa. Když je maso měkké, vyjmeme maso a koření, zeleninu rozmixujeme, přepasírujeme a přidáme rýžovou smetanu Soyatoo, dochutíme citronem, dosolíme, případně dosladíme třtinovým cukrem. V případě potřeby zahustíme tapioka moukou, kterou před přidáním rozkvrdláme ve studené vodě. Podáváme s houskovým knedlíkem s ovesnými vločkami a brusinkami.

 

Během přípravy omáčky jsem si zadělala na knedlíky. Do prosáté mouky jsem přidala vejce, vlažné mandlové mléko ve kterém jsem rozpustila droždí, osolila, přidala ovesné vločky, Z uvedených surovin jsem vypracovala těsto, které jsem nechala kynout. Po vykynutí jsem těsto rozdělila na 5 dílů ze kterých jsem uhnětla válečky, nechala krátce kynout než se voda začala vařit. Knedlíky jsem vložila do vroucí osolené vody a vařila 15-20 minut.

 

Poznámka

Počet porcí: 6

Čas přípravy: 1,5 hodiny

 

Synovi jsem připravila jako přílohu jáhly.

Smetana Soyatoo je rostlinná alternativa smetany ke šlehání smetana.

Některé děti netolerují bílkovinu obsaženou v hovězím mase je třeba zvážit.

Pokud bude třeba před vyklopením těsta na knedlíky pomoučněte podložku na které budete knedlíky připravovat.

 

Tapiokový škrob

SLOŽENÍ: 100 % škrob z kořene manioku (tapioky)

TIPY K POUŽITÍ:

Škrob je vhodný pouze pro tepelné zpracování:

  • příprava slaných i sladkých těst
  • na zahušťování polévek a omáček
  • do placek, knedlíků a noků
  • obalování masa a ryb
  • příprava drobenky na koláče

Tapiokový škrob můžete používat samostatně nebo v kombinaci s jinými bezlepkovými moukami.

Pokud ho chcete použít na zahuštění, rozmíchejte ho nejdříve v trošce studené vody.

Tapiokový škrob má vynikající pekařské vlastnosti a neutrální chuť. Plnohodnotně nahradí běžnou pšeničnou mouku. Pečivo z něj je velmi jemné, vláčné, méně se drolí a vydrží déle než běžné pečivo.

SKLADOVÁNÍ: Skladujte v suchu, chraňte před teplem.

Více se dočtete zde: http://www.bezlepkova.com/mouky-z-bezlepkovych-plodin/tapiokova-mouka-250g