Tartaletky plněné mangovým pudinkem s mangem a jahodami

Ingredience

Těsto na tartaletky

  • 100g špaldové hladké mouky
  • 60g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 1 žloutek
  • 20g třtinového cukru
  • 100g Alsanu bio
  • 2 polévkové lžíce Českého Ghíčka

Náplň

  • 50g Tapioka perel DNM
  • 300ml rýžovo-kokosového mléka Provamel
  • 1/2 manga Kent
  • jahody a pokrájené mango na ozdobení

 

Příprava

Trošku mi ujela ruka a udělala jsem více tapioka pudinku než jsem chtěla a jelikož mě spojení manga s tapiokou velmi zaujala, rozohdla jsem se připravenou směs použít i na náplň do tartaletek. Je úžasné jak výborné věci vznikají náhodou. K odpolední kávičce jsme si s babičkou zamlsali.

Příprava těsta je velmi snadná. Prosejeme si mouku, přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto, které namačkáme do formiček, pamatujeme na to, že tartaletky budeme plnit takže těstem vytvoříme pouze dno a stěny, nedělejtte dno a stěny příliš slabé, těsto je křehké. Těsto na dně propíchíme vidličkou, aby se nám při pečení nezvedalo. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dokud nezačnou okraje růžovét, přibližně 20 minut. Je třeba hlídat, každá trouba peče jinak.

Mezitím si připravíme tapioka pudink. Pokud chceme mít Tapioku rychleji vařenou tak si ji namočíme přes noc.
Tapioku můžeme namočit jen do vody. Já ji namočila do rýžovo-kokosového mléka. Použijeme tolik mléka, aby byla Tapioka ponořená + 4cm nad.
Druhý den nalijeme do hrnce, přidáme zbylé mléko a vaříme, dokud není většina kuliček průsvitná. Odstavíme, přidáme větší část manga a rozmixujeme. Každý máme jiné chutě takže pokud se vám bude zdát směs málo sladká, můžete přidat více manga, banán a nebo přisladit.

 

Po upečené tartaletky necháme vychladnout, naplníme pudinkem a ozdobíme pokrájeným mangem a jahodami.

Poznámka

Počet porcí: 6

Čas přípravy: 60 minut

Kdo nemá čas uvařit tapioku, stačí rozpustit agar zamíchat s ovocem, nechat vychladnout a náplň je na světě.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

Rostlinné mléko si můžete připravit doma: rostlinné mléko

Tapioka perly – používá se jako zahušťovadlo do pudinků, ke zvláčnění bezlepkových těst, jako pojivo místo vajec. Z tapioky si můžete připravit oblíbený buble tea.

P1120193