Vosí hnízda

Bez lepku ve verzi bez vajec a mléčných bílkovin či laktózy.

Ingredience

  • 1 balení lískooříškového krému Šmakoun  (při alergii na vaječný bílek či mléko, použijte Ghítelu či lískooříškovou pastu Rapunzelé – postačí 100-150g, pokud se rozhodnete pro tuto variantu, bude zapotřebí přidat o něco více kakaového másla či rostlinného mléka, Šmakoun je mokřejší variantou o proti Ghítele či lískooříškové pastě. Je zapotřebí, aby se nám s hmotou dobře pracovalo a to docílíme právě přidáním tekutiny v podobě rostlinného mléka či rumu)
  • 150g loupaných  mandlí
  • 100g lískových ořechů
  • 30g kakaového másla
  • 1-2 lžičky rumu

Poleva či zdobení

  • strouhaný kokos
  • moučkový cukr nebo čokoláda na vaření dle potřeby

Náplň krém

  • loupané mandle dle potřeby (přibližně 50g)
  • rum dle chuti
  • javorový sirup dle chuti
  • mandlové mléko dle konzistence
  • v případě přílišného naředění kokosový olej

Příprava

Při přípravě Ferrero Rocher kuliček se mi konzistence a chuť velmi líbila a rozhodla jsem se trošku zaexperimentovat, dvě „těsta“, která se dají využít k přípravě 2 různých dobrůtek s odlišnou chutí. Jelikož jsem měla poměrně dost surovin připravila jsem si ještě vosí hnízda. Jediná změna o proti Ferreru Rocher byla přidání rumu a mandlové náplně s rumem a javorovým sirupem. Místo piškotu jsem obalila spodní část úlu v čokoládě a následně v kokosu, jednoduché, rychlé cukroví a ta chuť.

 

Lískové ořechy společně s mandlemi nameleme na prach, nasypeme do mísy, přidáme lískooříškového šmakouna (případně Ghítelu či lískooříškovou pastu), ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo a nalijeme do mísy. Komu by chuť byla málo kakaová, může přidat kakaový prášek či přisladit javorovým sirupem, já již nic nepřidávala. Nyní již jen přidáme rum dle chuti, pokud byste si přidali příliš bude zapotřebí přidat namleté ořechy, ale věřím že 1-2 lžičky postačí i vám. Veškeré ingredience důkladně propracujeme.

Ve verzi s Ghítelou či lískooříškovou pastou, přidejte rovněž kakaové máslo a dle konzistence hmoty rostlinné mléko, ale to až po přidání rumu.

Připravíme si náplň, mandle rozemeleme na prach, rozmixujeme tyčovým mixérem s javorovým sirupem a rumem, dle chuti, dle konzistence doředíme rostlinným mlékem, přilévejte pomalu, nejlépe po lžičkách, aby se nám krém příliš nenaředil, pokud by ujela příliš ruka, bude zapotřebí přidat kokosový olej a krém dát po dobu než lehce zatuhne do lednice. Není to nic složitého a nemusíte se bát, krém je úžasný a rychlý.

Nyní už stačí si jen ve vodní lázni rozpustit čokoládu.

Pustíme se do práce, můžeme i nemusíme moučkovým cukrem vysypat formičku na hnízda, upěchujeme dovnitř hmotu, koncem tenké vařečky uděláme důlek, který naplníme krémem, já si krém dávám do igelitového sáčku, ustřihnu špičku a tím plním, naplněné hnízdo ponoříme do čokolády na vaření a ponoříme do strouhaného kokosu, můžeme tak ponechat, případně hnízdo položit na tác s pečícím papírem a ještě čokoládou polít, nechám na každém, mně zbylo trošku víc čokolády, tak jsem některé polila a některé nechala čisté pouze s cukrem. Hnízda po zaschnutí čokolády uložíme do chladu.

 

Přeji příjemné mlsání.

 

Poznámka

Počet porcí: 20, záleží na velikosti formiček

Čas přípravy: 30 minut

 

 

Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě – bohužel není vhodná pro vegany díky obsahu medu a Ghí. České Ghíčko má atest, že neobsahuje BKM, tudíž je vhodná při alergii na mléčnou bílkovinu a při intoleranci laktózy. Ghítela se vyrábí právě z Ghí v bio kvalitě.

 

Rapunzel lískooříšková pasta: lískové oříšky, šetrně pražené. UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Může obsahovat stopy skořápkových plodů, arašídů a sezamu.

 

Šmakoun 70% (vaječný bílek, voda, přírodní aroma, řepkový olej 1%, sladidlo (sukralóza) Kakaooříšková pasta 28% (cukr, neztužený bambucký tuk, kakaooříškový prášek se sníženým tukem 11%, sušená syrovátka) Lískooříšková pasta 2% (emulgátor sójový lecitin,aroma) Konzervanty E202,211, kyselina citronová