Ingredinece
- 80g červené quinoy
- 1 malý květák
- 2 kuřecí prsní řízky
- 4 šalotky
- 1 lžíce sojové omáčky (lze zakoupit i bez lepku např. Tamari)
- 1 lžička worcester (lze zakoupit i bez lepku např. Ekoprodukt)
- lahůdklová maďarská paprika Grešík dle chuti
- 1,5 stroužku česneku
- olivový olej dle potřeby
Salát
- 6 větší červená řepa
- sůl dle chuti
- pepř špetka
- umeocet dle chuti
- 1 šalotka
- 1 kelímek bílého jogurtu Holandie (pro ABKM nahradíme rostlinnou smetanou např. rýžovou smetanou Soyatoo a ochutíme Umeoctem nebo citronem, cukrem a solí).
Příprava
No tak jsme se s tatínkem špatně domluvili a sešly se nám doma tři květáky.
Nejdřív jsem chtěla udělat mozeček, ale pak jsem si řekla, že zkusím změnu a vyplatila se. Je to luxusní.
Uvaříme si zvlášť quinou poměr vody/quinoa 2:1. Po uvaření přiklopíme a necháme vsáknout přebytečnou vodu.
Vysypeme do zapékací mísy.
Květák si rozebereme na růžičky a uvaříme v páře, přidáme do zapékací mísy.
Orestujeme si na olivovém oleji šalotku, přidáme do zapékací mísy.
Na výpeku z šalotky orestujeme kuřecí maso, osolíme, přidáme maďarskou lahůdkovou papriku, sojovou a worcestrovou omáčku, zamícháme a přidáme do zapékací mísy k ostatním surovinám. Přidáme prolisovaný česnek a vše smícháme, opepříme, dosolíme dle chuti a dáme zapéct.
Pečeme 20 minut na 150-180°C.
Salát:
Omyjeme červenou řepu, zabalíme do alobalu a pečeme na 220°C cca 45 minut. Vyzkoušíme vidličkou, zda je měkká.
Po vychladnutí nastrouháme na jemno,dochutíme dle vlastní chuti – osolíme, opepříme, přidáme jogurt a umeocet.
Poznámka
Vhodné pro bezlepkovou a bezvaječnou dietu.
Počet porcí: 4
Čas přípravy: 60 minut
Umeocet: ve skutečnosti se nejedná o skutečný ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Umeocet je již slaný pozor na přesolení polévky.
Složení: UME švestky (54,5%), mořská sůl (35,6%), Shizo (Perilla listy).
Pokud neznáte quinou, dočtete se o ní více zde: quinoa