ZOO sušenky ze špaldové, žitné celozrnné a pohankové mouky s jablíčkem, hruškou a skořicí bez přidaného cukru

 

 Ingredience

  • 200g špaldové mouky T630
  • 50g žitné mouky celozrnné bio
  • 60g pohankové mouky hladké bio
  • 80g Alsanu bio nebo jiný tuk
  • 1 jablko – pyré
  • 1/2 hrušky – pyré
  • skořice dle chuti
  • špaldová mouka T 630 na pomoučnění podložky

p1120986

Příprava

Sušenky mě prostě baví a ráda si s nimi hraji. Formičky a razítka už u nás zabírají velkou část skladovacích prostor. Už bych se měla vážně krotit, ale řekněte ne, když jsou ty sušenky tak krásné. Stále se snažím vymýšlet varianty bez přidaného cukru a opět se zadařilo a chodíme na ně celá rodina.

Jablko a hrušku oloupeme, zbavíme jadřinců, nastrouháme najemno, na pracovní podložku nasypeme jednotlivé druhy mouky, přidáme pyré z ovoce, povolený tuk, skořici, já dala 1/2 čajové lžičky, dle potřeby podsypeme moukou. Pokud se těsto příliš lepí, přidáme mouku, pokud se drolí, přidáme tuk či pyré. Vše je závislé na velikosti a šťavnatosti ovoce. Ze surovin vypracujeme těsto, které dáme do lednice alespoň na 2 hodiny odpočinout, ideálně do druhého dne. Vyjmeme těsto z lednice,  pomoučníme lehce podložku, vyválíme těsto a vykrajovátky vykrojíme zvířátka, nandáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 180°C přibližně 10 minut. Sušenky jsou měkké.

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte přibližně 2 plechy sušenek. Já děla tloušťku sušenek přibližně 0,5cm. Při pečení zkouším, jestli jsou sušenky hotové jednoduše, jednu si nadzvihnu a když je růžová, vyndám z trouby ven, případně když začnou růžovět na povrchu.