Ingredience
- 200g špaldové mouky T630
- 50g žitné mouky celozrnné bio
- 60g pohankové mouky hladké bio
- 80g Alsanu bio nebo jiný tuk
- 1 jablko – pyré
- 1/2 hrušky – pyré
- skořice dle chuti
- špaldová mouka T 630 na pomoučnění podložky
Příprava
Sušenky mě prostě baví a ráda si s nimi hraji. Formičky a razítka už u nás zabírají velkou část skladovacích prostor. Už bych se měla vážně krotit, ale řekněte ne, když jsou ty sušenky tak krásné. Stále se snažím vymýšlet varianty bez přidaného cukru a opět se zadařilo a chodíme na ně celá rodina.
Jablko a hrušku oloupeme, zbavíme jadřinců, nastrouháme najemno, na pracovní podložku nasypeme jednotlivé druhy mouky, přidáme pyré z ovoce, povolený tuk, skořici, já dala 1/2 čajové lžičky, dle potřeby podsypeme moukou. Pokud se těsto příliš lepí, přidáme mouku, pokud se drolí, přidáme tuk či pyré. Vše je závislé na velikosti a šťavnatosti ovoce. Ze surovin vypracujeme těsto, které dáme do lednice alespoň na 2 hodiny odpočinout, ideálně do druhého dne. Vyjmeme těsto z lednice, pomoučníme lehce podložku, vyválíme těsto a vykrajovátky vykrojíme zvířátka, nandáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 180°C přibližně 10 minut. Sušenky jsou měkké.
Poznámka
Z uvedených surovin připravíte přibližně 2 plechy sušenek. Já děla tloušťku sušenek přibližně 0,5cm. Při pečení zkouším, jestli jsou sušenky hotové jednoduše, jednu si nadzvihnu a když je růžová, vyndám z trouby ven, případně když začnou růžovět na povrchu.
Kde jste, prosim, kupovala takova pekna vykrajovatka? Dekuji 🙂
Hezký den, přes FB skupinku: https://www.facebook.com/groups/www.dilna3d.cz/?fref=ts
Dobrý den, můžu Alsanu nahradit kokosovým olejem? Děkuji 🙂
Hezký den, nemám v tomto receptu vyzkoušeno, určitě kokosového oleje bude třeba méně a nesmí se péct dlouho jinak budou tvrdé i když se budou zdát, že ještě nejsou, kokosový olej je na pečení darebný a sušenky mohou být příliš tvrdé, ohlídejte si délku pečení.