Ingredience
- 500g špaldové mouky celozrnné/špaldové mouky hladké T1050
- 1,5 lžičky soli
- 4 lžíce řepkového oleje
- 1/2 balíčku bezfosfátového prášku do pečiva
- 1/2 kostky droždí
- 1/4 litru mandlového mléka
- na opečení kokosový olej či Ghí – přepuštěné máslo (není vhodné pro vegany)
Povidla
- 2 hrušky
- 1 jablko
- 4 lžičky citrusového pektinu Grešík
Mandlový tvaroh
- 80g loupaných mandlí
- 80ml mandlového mléka
- tekuté sladidlo dle chuti
- 2 lžíce kokosového oleje
Příprava
Jestli je chvíle z dětství, na kterou nezapomenu, jsou to vdolečky s babiččinými hruškovými povidly, ty byly dokonalé a my se jako děti tlačily k prasknutí. Babička nám je dělávala s hruškovými povidly, tvrdým tvarohem a našlehanými bílky. Ach ty časy. Já si je předělala do naší verze.
V hrnci si ohřejeme rostlinné mléko a přidáme do něj droždí, které v rostlinném mléce rozmícháme.
Prosejeme mouku, já jsem si namíchala špaldovou mouku T 1050 a špaldovou mouku hladkou celozrnnou (přibližně 350 mouky T1050 a 150 špaldové celozrnné), přidáme sůl, olej, prášek do pečiva, začneme prodělávat těsto a přidáme směs mléka a droždí. Pořádně prohněteme v případě, že se bude lepit, přidáme ještě mouku, ale lepivější zůstane.
Necháme kynout hodinu v chladu. Ideální je nějaké chladné místo, ale v létě mi vykynulo i při pokojové.
Po vykynutí si pomoučníme vál nebo lépe silikonovou podložku a uválíme placky. Rozehřejeme tuk v pánvi a opečeme. Není třeba velká vrstva tuku, stačí pánev jen lehce potřít.
Během kynutí těsta si připravíme povidla a mandlový tvaroh.
Jablko a hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince, nastrouháme, povaříme 5 minut, já neměla potřebu přidávat vodu, ovoce pustilo dostatek šťávy, přidáme citrusový pektin, opět povaříme dle návodu alespoň 5 minut. je dobré se ujistit, že povidla budou dostatečně tuhá, vyzkoušíme na talířku stranou. Následně necháme vychladnout.
Mandlový krém připravíme velmi snadno. Rozmixujeme mandle společně s tekutým sladidlem a rostlinným mlékem, krém nesmí téct, přidáme kokosový olej a dáme vychladit do lednice.
Vychladlé vdolečky ozdobíme hruškovými povidly. Mandlový tvaroh vložíme do zdobícího sáčku a vdolky dozdobíme.
Vdolky je dobré dát před konzumací vychladit případně hned sníst.
Další bezmléčnou alternativou bílé čepice na vdolkách je zachlazené kokosové mléko v plechu, které dáme na 45 minut do mrazáku, vyšleháme a následně dosladíme, zamícháme, necháme před zdobením vychladit.
Pokud patříte mezi milovníky Šmakona (který však není vhodný pro vegany či bezvaječnou dietu) a rádi si dopřejete porci bílkovin, přidejte si do těsta 50-100g nastrouhaného přírodního Šmakouna a nechte kynout s ostatními ingrediencemi. Šmakoun vdolečky jsem již připravovala v jiné verzi ZDE.
Přeji příjemné mlsání a návrat do dětských let.
Poznámka
Použila jsem špaldovou mouku T 1050, lze ji použít jen samostatně, nebo klasickou hladkou mouku. Mandlového tvarohu vyjde na 8 vdolečků, záleží jak si dopřejete, my jsme si z tohoto těsta dělali rovněž langoše. Hrušková povidla mi ještě zbyla, přibližně 150g