Laskonky-kokosky s javorovým sirupem, plněné Ghítelou či lískooříškovým šmakounem

 

Ingredience

 
  • 6 bílků
  • špetka soli
  • 100g javorového sirupu
  • 200g strouhaného kokosu
 
poleva
  • vysokoprocentní čokoláda dle potřeby
 
náplň
  • Ghítela
  • lískooříškový krém šmakoun

Příprava

Prostě a jednoduše bylo zapotřebí zužitkovat bílky, které zbyly z přípravy těst, zvažovala jsem moře možnosti, ale pak jsem se rozhodla pro laskonky/kokosky, vlastně jsem nevěděla, ale záměr byl jasný něco co půjde plnit. Sušenky jsou spíše chuťově podobné kokoskám, pokud chcete spíš laskonky uberte kokosu.
Lze využít i na klasické kokosky, místo bílků vyšleháme nálev z cizrny, vyzkoušeno jen se musí velmi pozvolna sušit, aby se neroztekly.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, během šlehání přidáme špetku soli jen tak lehounce mezi prsty, když jsou bílky vyšlehané, postupně za stálého šlehání přiléváme javorový sirup. Do tuhých vyšlehaných bílků s javorovým sirupem přisypeme strouhaný kokos, zamícháme. Pokud chceme méně kokosové, ubereme kokosu.
Na plech s pečícím papírek pomocí lžičky klademe připravenou směs, vytvarujeme požadované tvary, vložíme do trouby a sušíme na 100°C přibližně hodinu. Záleží na tloušťce, já dělala přibližně 0,5cm vysoké. Vysušené kokosky či laskonky se musí rozplývat na jazyku či pěkně chrupat.
Necháme vychladnout a následně naplníme Ghítelou nebo lískooříškovým šmakounem, případně smícháme obojí 😀 to je pak teprve veselo, následně již jen pocákáme rozpuštěnou čokoládou a necháme zatuhnout.
Přeji příjemné mlsání.

Poznámka

Počet porcí: 2 plechy,  záleží na velikosti, přibližně 15 kusů po slepení
Čas přípravy: 1,5 hodiny

Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě – bohužel není vhodná pro vegany díky obsahu medu a Ghí. České Ghíčko má atest, že neobsahuje BKM, tudíž je vhodná při alergii na mléčnou bílkovinu a při intoleranci laktózy. Ghítela se vyrábí právě z Ghí v bio kvalitě.

Šmakoun 70% (vaječný bílek, voda, přírodní aroma, řepkový olej 1%, sladidlo (sukralóza) Kakaooříšková pasta 28% (cukr, neztužený bambucký tuk, kakaooříškový prášek se sníženým tukem 11%, sušená syrovátka) Lískooříšková pasta 2% (emulgátor sójový lecitin,aroma) Konzervanty E202,211, kyselina citronová

 

Případně lze využít jako náplň Rapunzel lískooříšková pasta: lískové oříšky, šetrně pražené. UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Může obsahovat stopy skořápkových plodů, arašídů a sezamu.