Ingredience
- 1 tyčinka agaru country life
- 200g jahod
- 300ml mandového mléka Provamel
- voda dle potřeby
Příprava
Dezerty z agaru dělám nejraději v létě, příjemně ochladí a zároveň dodají živiny. Agar je bohatým zdrojem vápníku, jódu, železa, čistí střeva. Zároveň ráda využívám jeho přirozenou želírovací schopnost. A jelikož se mi po sluníčku zastesklo, tak jsem si ho na chvíli přinesla domů.
Na 15 minut si namočíme agarovou tyčinku do mističky s vodou. Vodu i s tyčinkou přelijeme do hrnce a povaříme do rozpuštění. Vody dávám od oka přibližně 150-200ml, aby se agar nepřichytával při vaření. Když je agarová tyčinka rozpuštěná (nejlépe při vaření míchat metličkou, aby se důkladně rozpustil), rozmixujeme si jahody, přidáme mandlové mléko, agar a opět rozmixujeme, nalijeme do pohárků a ozdobíme jahodami. Agar tuhne chladnutím, dezert je nejlépe dát vychladit do lednice. Případně konzumovat po vychladnutí. Dospělí si případně dosladí.
Poznámka
Pokud by se stalo, že bude dezert řidší i po vychladnutí, přidejte chia semínka.
Počet porcí: 3
Čas přípravy: 30 minut
Rostlinné mléko si můžete připravit doma více zde: rostlinná mléka
Agar – mořská řasa agar slouží jako přírodní zahušťovadlo. Tento želírovací pomocník obsahuje vysoké množství minerálních látek. Toto zahušťovadlo mohou využít i celiatici a lidé s přecitlivělostí na laktózu či BKM. Více zde: agar
O účincích a prospěšnosti chia semínek se dočtete zde: chia
Dobrý den. Mám agar vločky, nemáte zkušenost, kolik vloček dát místo té jedné tyčinky? ta je pořád v coutry life nedostupná. Děkuji za odpověď
Zkušenosti bohužel s vločkami nemám, ale dle výrobce cituji: Příprava želatiny z agarových vloček:
6 lžiček agarových vloček, 1l džusu nebo vody.
Příprava: Vločky namočíme na 30 minut do džusu a vaříme, dokud se nerozpustí. V receptu ke 300ml rostlinného mléka plus nějaká tekutina bude z jahod, tak bych zkusila 3-4 lžičky.