Banánovo-vanilkový dezert s agarem a chia semínky

 

 Ingredience

  • 1 banán
  • vanilka na špičku nože
  • 300ml mandlového mléka Provamel
  • 3/4 agarové tyčinky Country life
  • 200ml vody
  • 1/2 lžičky chia semínek

Příprava

Agar mi v zásobě nesmí chybět.  Agar je výbornou a mimořádně zdravou alternativou želatiny.
Obsahuje železo, vápník a další stopové prvky, ale v menším množství než ostatní řasy. Je velice lehce stravitelný, má mírně projímavé účinky.
Je vynikající při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Dlouhodobější používání velmi efektivně snižuje cholesterol.
Čistí zažívací trakt – když prochází zažívacím traktem, sbírá staré usazeniny a čistí vnitřnosti.
Vhodný při hubnutí – pokrmy s agarem jsou vhodné pro pacienty s nadváhou, protože agar má nulovou energetickou hodnotu.
Léčí zácpu – povzbuzuje peristaltiku střev. Působí zásadotvorně, proto je vhodný pro kombinaci s ovocem (pomáhá neutralizovat kyselinotvorné ovoce).

Do vody si namočíme agarovou tyčinku na 30 minut, povaříme do rozpuštění, stáhneme z plotny. Přidáme mandlové mléko, vanilku, banán, rozmixujeme a přidáme chia semínka, necháme vychladit v lednici.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 60 minut

Rostlinné mléko si můžete připravit doma více zde:  rostlinná mléka

Agar – mořská řasa agar slouží jako přírodní zahušťovadlo. Tento želírovací pomocník obsahuje vysoké množství minerálních látek. Toto zahušťovadlo mohou využít i celiatici a lidé s přecitlivělostí na laktózu či BKM. Více zde: agar

O účincích a prospěšnosti chia semínek se dočtete zde: chia