Domácí müsli tyčinky s medem, kokosem, meruňkovým Šmakounem a čokoládou s Ghítelou

Ingredience

  • 86g ovesných vloček (lze zakoupit bezlepkové, případně vyměnit za quinoa vločky, klasické vločky nejsou vhodné pro bezlepkovou dietu, vločky by mohly být kontaminované a ne všichni je snáší, quinoa je přirozeně bezlepková)
  • 40g strouhaného kokosu
  • 100g meruňkového Šmakouna* (není vhodné při alergii na bílek a vegany, v poznámce uvedena alternativa)
  • 50g nesířených rozinek
  • 50g kokosového oleje RAW BIO
  • 1-2 lžíce rýžovo-kokosového mléka nebo vody
  • 2-3 lžíce medu – med není vhodný pro vegany, nahradíme agáve či datlovým sirupem

zdobení

  • čokoláda na vaření – Vivani – 1 proužek
  • Ghítela – 1 lžička* – není vhodná pro vegany, lze vynechat

p1170468

Příprava

Strašně snadné, jednoduché müsli tyčinky, bez palmového oleje, které vás nenechají chladné, naprosto luxusní dobrůtka.
Pořád jsem chodila kolem lednice a říkala jsem si, co udělám z toho meruňkového Šmakouna, zásoby mlsek snědené a já chtěla něco zdravějšího. Prostě a jednoduše mě napadly ovesné tyčinky, péct se mi nechtělo, popadla jsem Šmakouna a už to jelo. Zdravé, chutné a ještě obohacené o kvalitní bílkoviny… MŇAM.

Ovesné vločky rozemeleme na prach, přidáme najmno nastrouhaného meruňkového Šmakouna, s tím si fakt musíme pohrát nebo po nastrouhání rozmixovat ještě tyčovým mixérem. Přisypeme rozinky, strouhaný kokos, přidáme med, přilijeme rozpuštěný kokosový olej. Pokud máte z lednice, nechte jej rozehřát ve vodní lázni. Pokud bude směs málo lepkavá, bude se rozpadat, přidejte ještě kokosový olej, já si pomáhám rostlinným mlékem nebo vodou, přidala jsem 2 lžíce rýžovo-kokosového mléka Provamel, ale půjde i bez, stačí přidat navíc kokosový olej nebo med.
Ponoříme se do hnětení surovin, pěkně ručně, před formováním ochutnáme zda budou tyčinky dost sladké, v případně potřeby přidáme med. Tvárnou hmotu upěchujeme do malého plechu, který jsme si vystlali pečícím papírem, rovnoměrně upěchujeme, já vytvarovala obdélník, který jsem následně plánovala krájet. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu na vaření, přidáme dle chuti Ghítelu, zamícháme a pomocí lžičky ozdobíme nepravidelně budoucí tyčinky čokoládou, já nechala čokoládu stékat po lžičce nebo klidně celé potřeme. Dáme do lednice chladit minimálně na 2 hodiny. Ghítela dodá čokoládě úžasný ocásek.
Následně nakrájíme, ideální je připravit večer a druhý den konzumovat.

Milovníci Šmakouna se zde mohou vyřádit, věřím, že Šmakoun brusinky a goji bude také pěkně vypečená kombinace.

Přeji příjemné mlsání.

p1170496

Poznámka

Možnosti polev jsou neomezené, nemusí se polévat ničím, bílou čokoládou, která není vhodná pro alergiky na mléčnou bílkovinu, případně si udělat polevu z karobu a kokosového oleje. Jogurtovou jsem nehledala ani nestudovala protože ji syn bohužel nesmí.

*Informace pro alergiky na vaječný bílek a vegany – Šmakoun je vyroben z bílku tudíž pokud jej nemůžete nezoufejte, přidejte si místo Šmakouna sušené meruňky, které předem namočte a přidejte do směsi namleté mandle, bude zapotřebí upravit poměr vloček, ale s tím si hravě poradíte.

*Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě – bohužel není vhodná pro vegany díky obsahu medu a Ghí. České Ghíčko má atest, že neobsahuje BKM, tudíž je vhodná při alergii na mléčnou bílkovinu a při ontoleranci laktózy. Ghítela se vyrábí právě z Ghí v bio kvalitě.

Med lze nahradit agáve sirupem, datlový sirupem atd.

Počet porcí: 7 tyčinek
Čas přípravy: 15 minut bez chlazení

p1170453