Dýňový pohár s mangem, banánem, pufovanou quinou s karamelovým přelivem

Ingredience

  • 140g dýně Hokaido – loupala jsem
  • 1 banán
  • 80g Manga Kent
  • skořice dle chuti
  • pufovaná quinoa dle chuti
  • třtinový cukr
  • voda

 

Příprava

Dýně má neomezené množství variací a já s ní ráda laškuji jak na sladko, tak na slano. Tentokrát jsem se rozhodla pro dezert v kombinaci s mangem, které jsem si díky jeho chuti velmi oblíbila a už byl čas jej zpracovat. I když jsem měla co dělat ho nesníst jen tak, ale stálo za to vydržet a vychutnat si jej v mnou zvolené kombinaci.

 

Oloupeme a rozkrájíme dýni Hokaido, kterou uvaříme v páře. Mezitím si oloupeme mango, banán a společně s uvařenou, vychladlou dýní rozmixujeme. Dochutíme skořicí. Na dno poháru nasypeme pufovanou quinou a na ni nalijeme směs manga, dýně, banánu a skořice.

Jelikož jsem měla náročný týden a potřebovala jsem si zvýšit hladinu cukru, tak pro sebe jsem si připravila karamel, kterým jsem celý dezert polila. Karamel se připraví snadnou. Do vody nasypeme cukr, který necháme rozpustit, mícháme dokud se voda nevypaří.

 

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 20 minut

 

Pufování je způsob připravování pokrmů, při kterém dochází k nabývání surovin co do velikosti. Způsob tohoto druhu přípravy pokrmů se využívá u surovin jako jsou např.: rýže, žito a mnoho dalších zástupců obilovin. V Anglii, odkud název pochází, výraz puffed znamená odulý či opuchlý. Jídlo připravované metodou pufování se hojně využívá při zdravé výživě a dietách. Pufování probíhá v expanzní formě (mikrovlnná trouba apod.) za vysokého tlaku a teploty od 150 °C a víc. Dochází tak k vypařování tekutin z pufované suroviny. Tento způsob přípravy pokrmů trvá několik málo sekund a výhodou je, že surovina neztrácí na látkách, které obsahuje.

Význam pufování

  • zvyšuje stravitelnost narušením škrobu a bílkovin
  • zvyšuje nutriční hodnotu výrobků
  • dochází k nárůstu vlákniny
  • zvyšuje se hygienická hodnota, výrobek je mikrobiologicky čistý
  • poškození termolabilních látek (vitamíny, minerální látky aj.) je minimální – proces trvá jen několik sekund

Pufované výrobky se vyznačují

  • nižší energetickou hodnotou,
  • dlouhou trvanlivostí,
  • nízkým obsahem cholesterolu,
  • příznivými účinky na činnost trávicí soustavy,
  • sníženým obsahem soli resp. sodíku,
  • časově nenáročnou přípravou,
  • jsou bez přidaných aditiv a konzervačních látek,
  • jsou určené pro určité věkové kategorie populace a nejrůznější typy diet.