Hovězí omáčka na cibulce s mrkví, petrželkou, bílou ředkví s quinoou

Ingredience

  • 150g hovězího masa
  • 1 cibule
  • 1 kulatá bílá ředkev
  • 100g mrkve
  • 40g fialové mrkve
  • 40g petržele
  • 1 lžička lahůdkové maďarské papriky Grešík
  • sůl dle chuti
  • majoránka dle chuti
  • České Ghíčko
  • voda dle potřeby
  • quinoa dle potřeby já si namíchala 1:1 červená:světlé

Příprava

Vypadá to, že náš malý jedlík má masové období. Druhý den neslyším nic jiného než mamííí masos jo? Takže dnes tedy jeho vyžádané maso, které sklidilo velký úspěch. Když jsem naservírovala ozývalo se jen pomlaskávání. Když jsem si dovolila synovi pomoci, byla jsem odstrčena s odpovědí „mami sám“, maso si těžce hájil a odevzdal mi prázdný talíř, to jsou právě ty okamžiky, kdy srdíčko radostí zaplesá a máte hřejivý pocit.

Na Českém Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené hovězí maso, které necháme zatáhnout, osolíme, přidáme červenou papriku a zalijeme vodou, necháme vařit. Když je zelenina měkčí, přidáme pokrájenou zeleninu – bílou ředkev, mrkev, petržel a vaříme do změknutí zeleniny, nakonec přidáme majoránku, případně dosolíme a krátce povaříme.

Podáváme s quinou, která vyniká svou jednoduchou přípravou. Vařte podobně jako rýži (2 díly vody na 1 díl Quinoy) po dobu 15-20 minut. Po uvaření se quinoa vyznačuje příjemně lehkou, nadýchanou strukturou a jemnou, lehce oříškovou chutí.

 

 

Poznámka

Přílohy jsou variabilní, můžete podávat s bramborami, rýží nebo vaší oblíbenou přílohou. O quinoe se dočtete víc zde: quinoa.

Některé děti netolerují bílkovinu obsaženou v hovězím mase je třeba zvážit.

Počet porcí: 3

Čas přípravy: do 60 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/