Jáhlový pohár s kokosovo-skořicovou smetanou a meruňkovým skořicovým rozvarem

Ingredience

na jeden pohár

  • 3-4 lžíce uvařených jáhel (na jeden pohár většinou bohatě postačí 40g jáhel v suchém stavu)
  • kokosové mléko v plechu dle požadované konzistence
  • javorový sirup dle chuti
  • mletá skořice dle potřeby
  • 5-6 meruněk, podle velikosti
  • voda dle potřeby

Pokud potřebujete doplnit bílkoviny navíc, můžete si přidat do světlé části nastrouhaného meruňkového či přírodního Šmakouna a rozmixovat společně s jáhlovým základem, pokud se přidá ovocný Šmakoun, netřeba sladit. Jen upozorním, že Šmakoun je vyroben ze sušeného vaječného bílku, není vhodný při alergii na vaječný bílek a vegany.

Příprava

Jelikož tento dezert vznikal ze zbytků, bude to rychlý dezert bez velkého povídání, prostě a jednoduše mi zbyly jáhly a kokosové mléko, vše bylo zapotřebí zužitkovat a právě tak vznikl tento dezert.

 

Dezert jsem připravila tak, že jsem rozmixovala jáhly s kokosovým mlékem v plechu, množství mléka dle požadované konzistence, využila jsem i tekutého podílu, který se ukrýval na dně obalu, dle chuti jsem přidala javorový sirup, skořici, tak vznikla světlá část a pak jsem jen připravila rozvar z meruněk. Pokrájela jsem meruňky, které jsem povařila s trochou vody, skořice a dle požadované chuti přidala javorový sirup.

Na ozdobení jsem místo smetany použila kosové mléko, které pouze zachladím či dám na 45 minut do mrazáku, následně vyšlehám bez tekutého podílu, dochutíme javorovým sirupem a skořicí. Nyní už jen stačí navrstvit do poháru a vychutnat si tu dobrotu. Pokud máte rádi kešu ořechy lze je namočit předem a rozmixovat společně s jáhlovým základem. Tento dezert lze kombinovat místo meruněk s jahodami, borůvkami, prostě co máme po ruce. Na ozdobení můžeme použít čerstvé ovoce nebo pár lístečků máty.

Přeji příjemné mlsání.

Poznámka

Počet porcí: 1

Čas přípravy: 10 minut pokud máme vše připravené. Pokud nemáme uvařené jáhly, příprava se protáhne o 20 minut.