Lehký jablečný koláč z jáhel a ovesných vloček

Ingredience

  • 130g jáhel
  • 5-6 větších jablek
  • 1 1/2 hrnku ovesných vloček – lze zakoupit rovněž bez lepku (prostě tolik, aby se těsto nelepilo, vždy bude závislé na tekutinách, které nám zbudou v jáhlech)
  • 200g přírodního Šmakouna
  • mletá vanilka dle chuti
  • skořice dle chuti
  • kokosový cukr či panela dle chuti
  • rostlinné mléko dle potřeby – já použila mandlové – 100-150ml dle konzistence
  • 2 lžíce Českého Ghíčka bio (případně pro těžké alergiky netolerující ani toto Ghí, tak alsan bio, ale ta chuť másla je postě chuť másla)
  • pokud tolerujeme vlašské ořechy či mandle můžeme si je přidat pomleté či posekané, jelikož jsem připravovala rovněž pro syna vynechala jsem, musela bych je pomlít jinak by mi je vydloubal, ale je to úžasná obměna
  • voda dle potřeby

 

Příprava

Měla jsem chuť na žemlovku a zároveň koláč, tento recept splňuje obojí. Za tepla si můžeme pochutnat na alternativní verzi žemlovky a po vychlazení na luxusním jablečném koláči. Je to velmi lehká a chutná variace, kterou lze různě obohatit o vlašské ořechy či mandle, které tomu všemu propůjčí opět jinou vůni a chuť.

 

Jáhly propláchneme a zalijeme trojnásobným množstvím vody, vaříme 20 minut, necháme vychladnout. Po vychladnutí nandáme do pekáče, přisypeme ovesné vločky, dle potřeby můžeme základ těsta přisladit, ale není třeba, stačí dát více jablek. Z tohoto základu vytvoříme korpus, část základu si dáme stranou. Korpus upěchujeme do pekáče a rovnoměrně rozetřeme, na tento základ si připravíme alternativu pro tvaroh ze Šmakouna. Šmakouna najemno nastrouháme, přilijeme rostlinné mléko, začneme mixovat a dle požadované konzistence doředíme, přidáme vanilku a dle chuti panelu či kokosový cukr, přelijeme korpus tímto krémem. Pokud tolerujeme mléčné výrobky v podobě tvarohu, rozmixujeme měkký tvaroh společně se Šmakounem.

Na tuto vrstvu přidáme nahrubo nastrouhaná jablka smíchaná se skořicí a trochou panely, nakonec přidáme opět Šmakoun krém a uzavřeme opět směsí ovesných vloček a jáhel, kterou si opět trochu přisladíme. Můžeme přidat pomleté vlašské ořechy či mandle, zalijeme rozpuštěným Ghíčkem a dáme zapéct na 15-20 minut na 180°C.

Po upečení můžeme podávat jako žemlovku a po vychlazení jako luxusní lehký koláč.

 

Přeji dobrou chuť.

 

 

Poznámka

Počet porcí: 6-8porcí, velmi zasytí

Čas přípravy: 60 minut

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.

http://ceskeghicko.cz/kontakt/