Kedlubnová polévka s mrkví, květákem a čekankou

Ingredience

  • České Ghíčko dle potřby
  • 260g mrkve
  • 1 kedlubna
  • 200g květáku
  • 190g salátové čekanky
  • 1,5l vody
  • kmín dle chuti
  • sůl dle chuti

Příprava

Čekanka má pozitivní vliv na zažívání, působí mírně projímavě a močopudně, čistí, detoxikuje organismus. Snižuje cholesterol v krvi, odbourává tuky. Zlepšuje imunitu. Má protizánětlivé účinky. Mně se podařilo zakoupit salátovou čekanku, kterou jsem naložila na několik hodin do slané vody, aby se zbavila hořkosti. Tento fígl jsem se dočetla při brouzdání po internetu a byla jsem zvědavá jestli vážně funguje. Vyzkoušeno, když čekanku naložíte do vody se solí na pár hodin, její hořkost zmizí a můžete ji použít celou krom košťálů, které je třeba ze středu vykrojit.

 

Na Ghí orestujeme pokrájenou mrkev, kedlubnu, na růžičky rozebraný květák, zalijeme vodou, osolíme a přidáme kmín. Vaříme do změknutí zeleniny a nakonec přidáme listy čekanky, které krátce povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem.

 

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 30 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/