Červená čočka s cibulkou, pórkem, Umeoctem, řasou Wakame a Ghí

 

 Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 250g červené čočky
  • 1 velká cibule
  • 1/4 pórku
  • řasa wakame 1,5cm
  • umeocet dle chuti
  • třtinový cukr dle chuti
  • himalájská sůl dle chuti
  • pažitka na ozdobení

Příprava

Červenou čočku jsme si velmi oblíbili a obzvlášť v kombinaci s Umeoctem a cibulkou. Miluji tu vůni restované cibulky a tu nezaměnitelnou chuť Umeocta. Umeocet vzniká jako odpad při fermentaci japonských švestiček umeboshi. Kromě toho, že je kyselý, je také velmi slaný, proto si při jeho použití dejte dobrý pozor. Vzniklá tekutina totiž obsahuje až 30 % mořské soli. Hodí se do salátů, polévek, ale i omáček. Umeocet je rovněž zajímavým přírodním doplňkem. Je účinným pomocníkem při žaludečních potížích, jelikož pomáhá na nevolnosti a zvyšuje chuť k jídlu. Pokud je vaše tělo rozladěné, umeocet vám pomůže nastolit acidobazickou rovnováhu. Také je účinný při snižování únavy nebo na pálení žáhy. Vyzkoušet jej můžete také tehdy, když vás bolí hlava nebo když potřebujete doplnit energii. Neutralizuje toxiny a zpomaluje stárnutí pokožky.

Propláchneme červenou čočku a dáme vařit společně s řasou Wakame. Než se nám čočka uvaří, orestujeme si na Českém Ghí cibulku. Když je čočka hotová, přidáme orestovanou cibulku a dochutíme Umeoctem, cukrem, dosolíme. Na Ghí si orestujeme pórek, který podáváme společně s čočkou. Čočku si posypeme pokrájenou pažitkou.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 20 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

Umeocet: ve skutečnosti se nejedná o skutečný ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Umeocet je již slaný pozor na přesolení polévky.

Složení: UME švestky (54,5%), mořská sůl (35,6%), Shizo (Perilla listy).

Více o řase wakame zde: wakame