Králík na kořenové zelenině (alá králík na smetaně)

Ingredience

  • 1 lžička Ghí či jiný tuk
  • 3 králičí stehna
  • 3-4 mrkve
  • 1 petržel
  • malá čtvrtka celeru
  • 2-3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl dle chuti
  • 1/4 litru mandlového mléka (lze využít jakékoliv rostlinné mléko, osobně mám nejraději ovesné, rýžové a právě mandlové domácí či Provamel, lze použít i Provamel rýžovou smetanu, nezanechává pachuť jako některé rýžové smetany jiných výrobců např. Natumi je pro mě nepoživatelná)
  • v případě potřeby voda či mandlové mléko na doředění
  • pár kapek citronu na dochucení

příloha

  • jáhly dle potřeby

pokud máte raději noky, můžete vyzkoušet tyto – tyto přílohy již nejsou vhodné pro bezlepkovou dietu: Jáhlovo-cuketové bazalkové noky

či tyto dýňové: Dýňové noky

 

Příprava

Nikdy bych neřekla, že budu jíst králičí maso, vždy jsem k němu měla velký odpor, nedokázala jsem se prostě překonat. S příchodem malého a s postupným zavedením příkrmů jsem se postupně překonala nejen k samotné přípravě, ale rovněž ke konzumaci a jsem za to moc ráda. Od prvního ochutnání králičího masa naším malým strávníčkem, nyní už přeci jen kusem chlapa se zařadilo mezi jeho nejoblíbenější druh masa. Co máma pro dítko neudělá, navíc když člověk ví jak moc je toto maso zdravé.

Tato úprava je asi jedna z nejoblíbenějších v české kuchyni, my sice s omezením bez klasické smetany, ale i tak velmi chutně. Jsem strašně ráda, že i téměř ve 3,5 letech si jako přílohu dá rád jáhly v jakékoliv úpravě.

Příprava je velmi snadná, vlastně stačí připravit jen základ a o ostatní už se postará trouba. Vy se můžete věnovat jiné činnosti ať už hře či úklidu.

Zeleninu očistíme, pokrájíme na kostičky, nandáme do zapékací mísy, přidáme nové koření, bobkový list, králičí stehna, která osolíme, vše zalijeme mandlovým mlékem, přidáme Ghí či jiný tuk, přiklopíme a dáme péct na 180°C, pečeme dokud není masíčko krásně měkké, následně vyjmeme králičí stehna a koření, zeleninu rozmixujeme, pokud chceme zcela dohladka, přepasírujeme a již jen dle chuti můžeme ještě dosolit či okyselit citronem.

 

Podáváme s oblíbenou přílohou, u nás se podávaly jáhly.

 

Přeji dobrou chuť.

 

Poznámka

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 1 hodina