Krtkův dort

Ingredience

korpus

  • 140g jablečného pyré (zde nahrazuje vejce, případně lze i banán – 1 kus, pokud nám vejce nevadí, lze nahradit 2-3 vajíčky, bude však třeba upravit poměr vody)
  • 100ml řepkového oleje
  • 80g panely (případně jiného sladidla)
  • 300g špaldové mouky T 630
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody nebo 1 sáček kypřícího prášku
  • 300ml vody
  • 2 lžíce kakaového prášku Troubelice, případně karobu

Další varianta vegan korpusu bez jablka zde: http://navlnechuti.cz/kakaove-rezy-s-kokosovym-kremem-univerzalni-korpus-vegan/

Pokud chcete vyloženě nadýchaný korpus bez lepku a vajec, tak doporučuji tento, pouze přidat kakaový prášek navíc: http://navlnechuti.cz/lehoucky-jahodovy-dort-s-bananovo-vanilkovym-korpusem-a-kesu-kremem/ .

krém

  • 2 kokosové mléka REAL
  • vivani čokoláda na vaření dle chuti
  • javorový sirup nebo med dle chuti (vegané použijí javorový sirup, agáve, kokosový, či jiný světlý sirup)
  • mletá vanilka, nebo 1 vanilkový lusk – vanilka z něj
  • 4 banány

 

Příprava

Dort jen tak pro radost pro našeho malého a také na návštěvu k tetě. Úžasný lehký dort, který lze připravit i na oslavu prvních narozenin, k svátku, nikdy nezevšední a je velmi lehký. Potěší velké i malé, na ozdobení dortu můžeme použít vystřiženou postavičku, plyšovou hračku krtka nebo pokud jsme více zdatný krtka připraveného z marcipánu, já jsem použila jako ozdobu krtka vystřiženého z vodových omalovánek.

Nejlépe si připravíme korpus večer a necháme do druhého dne odležet. Oloupeme si jablko, nastrouháme (pokud je hodně šťavnaté vymačkáme) a rozmixujeme tyčovým mixérem, vložíme do šlehací nádoby, přidáme panelu, začneme šlehat, postupně přilijeme olej, následně postupně střídáme mouku smíchanou s kypřidlem a dle konzistence přiléváme vodu, nakonec vmícháme 2 lžíce kakaového prášku. Ideální je když mouku pouze opatrně a lehce vmícháme.

Připravené těsto nalijeme do dortové formy, formu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme důkladně vychladnout.

Připravíme si krém, kterým budeme dort plnit. Přes noc zachlazené kokosové mléko, případně 45 minut v mrazáku otevřeme, vyndáme z plechovky a vložíme do šlehací nádoby, pokud je na dně tekutý podíl, nepřidáváme jej při šlehání, došlo by k naředění a to je nežádoucí.

Obě kokosová mléka začneme pomalu šlehat, když se nám spojí, začneme šlehat na plné otáčky, když je mléko vyšlehané přidáme namletou vanilku či vanilku z 1 vanilkového lusku, za stálého šlehání přidáme dle chuti javorový sirup či med. Nakonec nastrouháme čokoládu na vaření, já dala přibližně 2 štáfličky, jemně zamícháme metličkou a dáme do lednice přes noc zachladit. Pokud pospícháme, můžeme dát krátce do mrazáku, ale musíme hlídat konzistenci. proto nejraději připravím krém a korpus přes noc.

Vychladlý korpus si na středu vydlabeme na výšku banánu, aby se tam hezky schoval, necháme alespoň 1cm okraj.

Vydlabaný korpus dáme stranou a rozdrolíme.

Oloupeme si banány, naměříme a nakrájíme dle vnitřní délky, kterou jsme vydlabali, případně klidně nakrájíme na kolečka a naklademe na dno korpusu.

A nyní už jen stačí navrstvit připravený krém, který jsme měli přes noc v lednici, po uhlazení do kopule dáme do lednice zachladit, po hodině upravíme tvar a posypeme rozdrobeným korpusem. Pokud chceme mít krém hutnější můžeme do něj přidat 1 lžíci chia semínek či strouhaný kokos.

Dort dáme zachladit, pokud jej budete připravovat v letních měsících bude třeba jej držet v chladu.

Před podáváním můžeme ozdobit figurkou krtka, papírovou ozdobou, plyšovou hračkou.

 

Přeji příjemné mlsání je vážně bomba, aby ne s tou čokoládou 😀

 

Poznámka

Pokud by se vám stalo, že mléko se při šlehání rozdělí což některé nízkoprocentní udělají, tak jej uvařte jako pudink. Mně se to naštěstí stalo pouze jednou a to s mlékem z dm 60%. Mám dobré odezvy na mléko z Mark and Spancer a z Alberta, pokud máte i vy některé vyzkoušené, že takto funguje, tak budu ráda za odezvu. Četla jsem, že lze vyšlehat i od Amaizin, ale to už není čisté, obsahuje guarovou gumu.

Pokud se vám nechce šlehat, povedl se mi nový krém, stačí 2 plechovky kokosového mléka bez tekutého podílu smíchat s kokosovým olejem 50g, krém dát na půl hodiny až hodinu do lednice, aby se s ním dobře pracovalo, drží krásně viz recept zde: http://navlnechuti.cz/kakaove-rezy-s-kokosovym-kremem-univerzalni-korpus-vegan/

Počet porcí: 1 dort o průměru 21 cm

Čas přípravy: nejvíce času zabere chlazení krému a dortu jinak je příprava a finální zdobení velmi snadné a rychlé.

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !

Já používám nejraději toto kokosové mléko. Je naprosto čisté 80% kokosové sušiny a 20% voda nic víc. Nádherně drží i tuhne, bohužel dostupné pouze v Německu.

 

Byl mi zaslán dotaz na konzistenci kokosového mléka po vyšlehání, bohužel se mi nepovedlo snímek dohledat a doplním později, ale používám jej do krémů či zdobení pravidelně a konzistenci lze ilustrovat i na zde přiložených lívancích, kde po vyšlehání putuje krém do lednice ztuhnout a následně je s ním zdobeno. Ihned po vyšlehání před zachlazením je téměř totožný klasické smetaně.