Lehoučký jahodový dort s banánovo-vanilkovým korpusem a kešu krémem

Ingredience

korpus

  • 4 banány
  • 200ml rostlinného mléka (já použila mandlové Provamel)
  • pomleté vanilkové lusky nebo 1 vanilkový lusk a vanilka z něj
  • 3 lžíce panely (případně jiného sladidla, banány již velmi přisladí tudíž nemusíme přidávat sladidlo vůbec, obzvlášť pokud děláme dort pro děti)
  • 1 lžíce Českého Ghíčka bio
  • 12g kypřícího prášku bio Amylon
  • 90g pohankové mouky hladké
  • 50g rýžové mouky polohrubé

 

krém

  • 60g kešu ořechů
  • 50g kakaového másla
  • 50g přírodního Šmakouna (jedná se o sušený vaječný bílek, při alergii na vejce lze vynechat viz poznámka pod receptem.)
  • 6 lžic mandlového mléka Provamel
  • javorový sirup dle chuti

Samozřejmě pokud nemáte problém s mléčnou bílkovinou, můžete si dopřát tvarohového krému, případně krému z překapaného bílého jogurtu atd…

přeliv

  • 120g jahod
  • 1/2 agarové tyčinky countrylive
  • 200ml vody

 

*tento korpus je vážně cítit po banánech, pokud chcte méně výrazný rozhodně volte tento, olej lze zaměnit za Ghí, kde postačí 3 lžíce, či jiný tuk, rovněž je v receptu alternativa vegan krému http://navlnechuti.cz/svezi-citronovy-dort-se-skorici-a-jablky-ala-zakysana-smetana-vegan/

Příprava

Jahodová sezóna je v plném proudu, to by byl hřích si neudělat dortík nebo nějaké mlsáníčko z jahod. Jelikož jsem letos záhonky s jahodami předělávala, tak bohužel tolik jahůdek nemáme, ale naštěstí nedaleko máme samosběr. Našemu malému mlsáčkovi dopřáváme přírodní poklady a jahody patří mezi jeho oblíbené ovoce, nešlo dlouho odolat. Kluci vyrazili na nákup a přivezli i pěknou krabičku s jahodami, která se sama o sobě nedala sníst, volba byla tedy jasná, náš oblíbený jahodový dort s krémem, který je u nás prostě oblíbený s jahodovým přelivem a samozřejmě jahodová zmrzlinka, kterou máme nejraději.

Chvíli jsem váhala jestli to jen neošidím a hotový korpus nepotřu pouze marmeládou, přeliji jen přelivem z jahod což je mimochodem také velká dobrota, pokud nefandíte agaru lze připravit rovněž z pudinkového prášku či čistého škrobu, ale zde rozhodně rozdíl nepoznáte a ještě si na rozdíl od pudinku dopřejete živiny navíc.

 

A nyní k tomu hlavnímu, jak na dort. Nejprve se pustíme do přípravy korpusu. Banány oloupeme, rozmixujeme tyčovým mixérem s troškou rostlinného mléka, dolijeme rostlinné mléko, přidáme vanilku, panelu, Ghí, prášek do pečiva, metličkou zamícháme a zlehka vmícháme pohankovou a rýžovou mouku, vše pouze ručně. Korpus je pak nádherně nadýchaný.

Vezmeme si formu na dort, otevřeme ji a na dno formy položíme pečící papír, uzavřeme formu a v případě že přesahuje více pečícího papíru, tak odstřihneme, nemusíme tak nic vymazávat ani formu vysypat, okraje formy pouze potřeme Ghíčkem.

Do takto připravené formy nalijeme připravené těsto, vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme důkladně vychladnout, ideálně připravíme večer.

Příprava krému je velmi snadná a já si vždy vystačím s tyčovým mixérem Braun. Vezmeme si vyšší nádobu, nasypeme do ni kešu ořechy, zalijeme mlékem, přidáme 2-3 lžíce javorového sirupu, kakaové máslo, které rozehřejeme ve vodní lázni, přidáváme vychladlé, můžeme urychlit chlazením ve vodní lázni. Vše necháme stát klidně hodinu, následně rozmixujeme a  přidáme najemno nastrouhaného přírodního šmakouna a opět s pomocí tyčového mixéru rozmixujeme. Dáme na 15-20 minut do lednice.

Mezitím si připravíme přeliv z jahod, vezmeme jahody, které rozmixujeme tyčovým mixérem, přilijeme vodu a přidáme natrhanou agarovou tyčinku, necháme 15 minut máčet, následně povaříme do rozpuštění tyčinky, dáme stranou, můžeme vše ještě jednou rozmixovat. Já měla přeliv dost sladký, sladidlo jsem nepřidávala.

Vyndáme krém z lednice, rovnoměrně jej na korpus rozetřeme, korpus necháme upnutý ve formě. Vezmeme si čerstvé jahody, které libovolně navrstvíme na rozetřený krém, následně již jen velmi pomalu a opatrně přelijeme krém jahodovým přelivem, který nesmí být úplně horký.

Dort vložíme do lednice, agar chladnutím tuhne, neděste se tekuté konzistence, dort necháme vychladit alespoň 20 minut.

A pak už chybí jediné, udělat si ledovou kávu, zakrojit a vychutnat si tu dobrotu.

 

 

 

 

 

 

 

Poznámka

Šmakoun je vyroben ze sušeného vaječného bílku, není tedy vhodný pro bezvaječnou dietu, lze jej však zcela vynechat, nahradit jej kešu ořechy a rostlinným mlékem.

Počet porcí: dort o průměru 21 cm

Čas přípravy: 2 hodiny

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka, splňuje normu pro toto označení, stopové množství však ve výrobku je, některým alergikům vadí, jiným ne. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu, ale je třeba vyzkoušet. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko