Krůtí prsa s dýňovou omáčkou s rajčaty, česnekem, cibulí, bazalkou a kuskusem

Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • 3-4 krůtí prsní řízky
  • větší 1/4 dýně hokaido
  • 1 bílá cibule
  • 8 cherry rajčat
  • bazalka dle chuti
  • česnek dle chuti
  • červená lahůdková paprika Grešík dle potřeby
  • sůl dle potřeby
  • kuskus dle potřeby
  • červené víno polosladké dle chuti
  • voda či vývar dle potřeby
  • masový vývar

zdobení – pórek, rajčata, rukola, prohřáté na oleji

Příprava

Jsou dny, kdy mě nebaví trávit hodiny v kuchyni a sáhnu po rychlé přípravě jídla, navíc toto jídlo jsem připravovala zrovna ve dnech, kdy venku svítilo sluníčko a vypadalo to na konečně začínající jaro. Udělala jsem rychlý oběd a pustili jsme se do práce kolem domečku a rytí skleníku. Už nám to brzy nastane a já se strašně těším na domácí ovoce a zeleninu, snad se povede sezóna a budeme si moc dopřát vlastní úrodu. A nyní k přípravě receptu.

Krůtí maso osolíme, posypeme lahůdkovou paprikou, na rozpálené pánvi, ve které jsme rozpustili Ghí opečeme krůtí prsní řízky, dáme stranou do hrnce a přiklopíme poklicí. Do výpeku z masa přidáme posekanou cibuli, česnek,  orestujeme, přidáme očištěnou a pokrájenou dýni, rajčata, vše společně prohřejeme, zalijeme vodou, vývarem či pro dospělé vínem a vaříme do změknutí zeleniny, během vaření přidáme česnek a bazalku, hlídáme a redukujeme na požadovanou hustotu výsledné omáčky. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji tyčovým mixérem, v případě potřeby dosolíme či dokořeníme, můžeme přidat pár kapek sojové omáčky, případně pokud máte raději sladší verzi, tak přisladíme, já jsem neměla potřebu, pokud chceme omáčku hladkou, přepasírujteme ji.

Podáváme s kuskusem či jinou přílohou. Kuskus nasypeme do hrnce, zalijeme horkým masovým vývarem v poměru 1:2, přiklopíme a necháme 10-15 minut stát.

 

A už jen chybí připravit zdobení, na oleji si prohřejeme pokrájená cherry rajčata, pórek a rukolu, můžeme lehce osolit a opepřit..

Vyndáme maso z hrnce, přidáme kopeček kuskusu, nalijeme omáčku a ozdobíme prohřátou zeleninou.

Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Počet porcí: 3-4

Čas přípravy: 30 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/