Vanilkový jáhlový dezert s banány a kokosovým mlékem

Ingredience

  • 80g jáhel
  • 2 banány
  • mletá vanilka nebo vanilka z 1/2 vanilkového lusku
  • 300-400ml rýžovo-kokosového mléka Provamel nebo kokosového mléka v plechu
  • voda dle potřeby na spaření jáhel
  • kakaový prášek Troubelice dle chuti
  • čerstvé ovoce na ozdobení
  • 1 lžička bio českého ghíčka či koko ghí, případně jiný tuk
  • voda dle potřeby

 

Příprava

Dezert, kaše, pohár, přesně tak lze nazvat tuto dobrotu. Je to v podstatě jedno, nejdůležitější je konečná chuť, která je úžasná. Strašně vděčná kombinace, která nikdy nezklame.Tyto dezerty chystám většinou na snídani či svačinu, jáhly jsou neskutečně variabilní obilovinou, moc nám chutnají, obzvláště na sladko.

Snadná, rychlá svačina či snídaně.

 

Jáhly propláchneme a spaříme vroucí vodou. Dáme do hrnce, zalijeme rostlinným mlékem (v případě použití kokosového mléka v plechu, nařeďte směs trošku vodou nebo přidejte tekutý podíl z mléka, který je na dně plechovky), přidáme vanilku, vaříme přibližně 20 minut, množství mléka je individuální, co výrobce to jiné sání a rovněž záleží na délce vaření. Je dobré mít rezervu, když jsou jáhly měkké, přidáme oloupaný pokrájený banán, prohřejeme, přidáme 1 lžičku bio nebo koko Ghí, vše společně rozmixujeme dohladka, konzistenci naředíme rýžovo-kokosovým mlékem či kokosovým mlékem v plechu dle vlastní chuti a potřeby. Část vzniklého dezertu si můžeme oddělit a obarvit kakaovým práškem.

A nyní už jen stačí naplnit do pohárků, přidat čerstvé ovoce nebo nastrouhanou vysokoprocentní čokoládu a vychutnat si tu dobrotu.

 

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 30 minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/