Květáková polévka s polníčkem, ředkví a cibulí

 

 Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 400g květáku
  • 1 bílá kulatá ředkev
  • 1 bílá cibule
  • 50g polníčku
  • 1 litr vody

Příprava

Znáte polníček? Ne? Tak si jej určitě v tomto období zařaďte do svého jídelníčku. Je bohatým zdrojem vitamínu C, dále vitamínu E, B, provitamínu A, obsahuje kyselinu listovou, železo a je rovněž bohatým zdrojem hořčíku.
Má uklidňující vliv na nervovou soustavu, zlepšuje činnost srdce a stav cév a posiluje obranyschopnost.

Na Českém Ghíčku si orestujeme bílou cibuli, přidáme růžičky květáku společně s pokrájenou bílou ředkví. Vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká přidáme polníček a krátce prohřejeme. Já jsem jen vhodila do polévky, zamíchala a stáhla z plotny.

Poznámka

Počet porcí: 4
Čas přípravy: 30 minut

Pro děti od 1 roku, dospělí si dosolí

Pokrm vhodný pro: vegetariány, bez BKM, lepku, vajec.
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/