Losos na tymiánu, bazalce, citrónu se šťouchaným bramborem, hráškem, mrkvičkou a pažitkou

 

 Ingredience

  • 3 x 150g lososa
  • 3 větvičky čerstvého tymiánu
  • 3-4 menší lístky bazalky
  • mořská sůl dle chuti
  • 1/2 citronu
  • olivový olej dle potřeby
  • 1 stroužek česneku

 

Příloha

  • 1,5 lžíce Českého Ghíčka
  • 5 brambor
  • 3 menší mrkve
  • 3 hrsti hrášku
  • 1 bílá cibule
  • 1 šalotka
  • pažitka dle potřeby

Příprava

Rybičky my rádi a lososa obzvlášť, ryby se snažím zařazovat často jen tatínek už nemá čas na jejich chytání. Na lov lososa manžela posílat rozhodně nebudu. Pro lososa si jezdíme jedině do Makra a musím říct, že kvalita jejich ryb je přímo báječná.

Jednotlivé porce lososa pokapeme citrónem, osolíme a nandáme na něj čerstvý tymián a bazalku. Množství koření je orientační, nechceme „zabít“chuť ryby. Přiklopíme alobalem a necháme alespoň 2 hodiny marinovat. Mezitím si dáme vařit brambory, které si pokrájíme, dáme do vody, osolíme. Během této doby si dáme uvařit v páře mrkev a hrášek. Máme volné ruce, takže jich využijeme a orestujeme si šalotku a bílou cibulku na Ghí. Když jsou brambory uvařené, rozšťoucháme je, přidáme orestované cibulky a zeleninu uvařenou v páře, pokrájenou pažitku a promícháme. Na olivovém oleji orestujeme česnek. Ve výpeku z česneku upečeme lososa, nejprve kůží dolů. Servírujeme společně.

Poznámka

Počet porcí: 1

Čas přípravy: 45 minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/