Meruňkový koláč s mandlovým tvarohem

 

 Ingredience

Korpus

  • 1 jablko
  • 1 hruška
  • 1 banán
  • 100g Alsanu bio (náhražka za máslo)
  • 150g rýžové mouky polohrubé
  • Kůra z chemicky neošetřeného citronu a z 1/2 šťáva dle chuti
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů bio-nebio

Náplň

  • 1 balení Qvark vegan mandlový tvaroh bio
  • 1 hruška
  • meruňky dle potřeby

Přeliv

  • 1 agarová tyčinka country life
  • 100ml fresh hroznové šťávy
  • 200ml vody

 

Případná alternativa pokud neseženeme Qvark mandlový tvaroh

Mandlový tvaroh

  • 150g loupaných mandlí
  • 100-150ml mandlového mléka Provamel- čistě mandlového
  • javorový sirup dle potřeby
  •  1-2 lžíce  bio kokosového oleje
  • šťáva z citronu dle chuti nebo hruška

 

Příprava

Jeden z koláčů, který nám moje maminka připravovala v létě, příjemné ochlazení v horkých dnech, já si jej trošku poupravila. No trošku víc. Maminka nám jej připravovala z klasické mouky, tvarohu a smetany. Já se rozhodla pro jinou variantu jak je u mě zvykem bez vajec, lepku a mléčné bílkoviny. Vlastně je to úplně jiný koláč, ale vzhledem se neliší a chutí je úžasný.

Z jablka, hrušky a banánu uděláme pyré, přidáme alsan a vyšleháme jej společně s ovocným pyré, přisypeme mouky, prášek do pečiva, nastrouhanou kůru z citronu a šťávu z něj a už jen těsto zamícháme, nalijeme jej do formy na koláč, já měla formu o průměru 27cm a 4 formičky na tartaletky. Plníme do 1/2 formy.

Formy s těstem vložíme do trouby a pečeme na 180°C přibližně 30 minut. Vyzkoušíme špejlí.

Po upečení necháme korpus vychladnout. Po vychladnutí si připravíme krém.

Qvark tvaroh smícháme s hruškovým pyré a v případě potřeby dosladíme, já nepřislazovala.

Na vychladlý korpus navrstvíme krém, poklademe jej plátky meruňek a zalijeme agarem.

Přeliv z agaru jsem udělala následovně:
1 agarovou tyčinku jsem namočila do fresh šťávy z hroznů, kterou jsem si odšťavnila, přidala jsem navíc 200ml vody, tyčinku jsem namočila na 15 minut, následně jsem ji povařila za stálého míchání metličkou do rozpuštění agaru, nechala lehce zchladnout, aby agar nebyl horký. Koláč a tartaletky jsem následně připraveným přelivem zalila.
Necháme vychladit v lednici. Agar musí důkladně zatuhnout.

Pokud neseženeme Qvark mandlový tvaroh, připravíme si vlastní. Qvark tvaroh je mírně nakyslý, výrobce se snažil docílit podobné chuti tvarohu. Mnou nabízená alternativa je sladká, ale není problém jej přikyselit citronem.

Oloupané mandle vložíme do vysoké, úzké nádoby, přilijeme javorový sirup, trochu rostlinného mléka, začneme mixovat pomocí tyčového mixéru. Mléka přiléváme tolik, aby se dal krém dobře rozmixovat do hladké konzistence, ale nesmí téct, musí dobře držet na lžící. Následně si krém okyselíme citronem. Případně verze dva je rozmixovat pokrájenou hrušku společně s mandlemi, dle konzistence, případně dosladit a  ubrat rostlinného mléka. Nakonec přidáme lžíci kokosový olej nejlépe bez vůně. Vzniklý krém dáme před zdobením alespoň na půl hodiny zachladit.

Poznámka

Počet porcí: 12

Čas přípravy: 60 minut

Formu je zapotřebí naplnit jen do 1/2, budeme přidávat krém, meruňky a agar, který je tekutý a z formy by jinak tekl. Pokud se nepovede odhadnout množství, můžeme si pomoci pevným alobalem a vytvořit pevný okraj, abychom mohli agarem koláč polít a následně dát ztuhnout.
Rozhodně doporučuji koláč vychladit v lednici, koláč se velmi dobře krájí.
Na dno formy jsem dala pro jistotu pečící papír. Do tartalek jsem pečící papír nedávala a korpus šel krásně vyklopit.
Mouku lze nahradit špaldovou, ale myslím, že není vůbec na škodu si občas od lepku ulevit. Pokud použijete klasickou mouku, počítejte s tím, že lepek korpus vyžene nahoru, bude třeba upravit poměr mouky a surovin. Bezlepkové mouky nejdou při pečení nahoru tolik jako mouky s lepkem. Tvaroh lze samozřejmě nahradit za klasický, pokud nemáte žádné omezení. Alsan bio je rostlinnou náhražkou za máslo. Citron i citronovou kůru můžeme vynechat, není nutností, ale celý koláč je velmi příjemně osvěžující.

Z uvedených surovin připravíte koláč do formy o průměru 27 cm a do 4 forem na tartaletky o průměru 9 cm.

 

Více o agaru se dočtete zde: agar

Složení tvarohu Qvark: mandle, kokosový olej, slunečnicová semínka, bramborový bobtnavý škrob, citrónová šťáva, mořská sůl. Alergen: ořechy.

Alsan bio: Palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej, voda, mrkvový koncentrát, emulgátor, sojový lecitin, citronový koncentrát, zastudena lisovaný citronový olej. Alergen: soja.

http://navlnechuti.cz/wp-content/uploads/2016/02/1044_b39a9881b5b5630c2d3ffecbd6baa451.jpgAlsan bio - náhražka za máslo