Pohankové lámankové placky se špenátem, patizonem, cuketou, česnekem, majoránkou a Ghíčkem

Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby – vegané olivový olej
  • 108g patizonu (nemusí být případně můžeme použít kedlubnu, bílou ředkev, brokolici)
  • 128g očištěné vydlabané cukety
  • 80g listového špenátu
  • 3-4 stroužky česneku
  • 50g pohankové lámanky
  • 30g tapikového škrobu
  • 10g teff mouky
  • 30g pohankové mouky hladké
  • 30g rýžové mouky polohrubé
  • sůl dle chuti
  • voda dle potřeby

*mouky použijte dle vlastního zvyku, já si je namíchala.

Příprava

Jedna slaná verze svačinky, která velmi rychle mizí ze stolu. Zeleninové placky jsou vděčnou svačinkou, dá se do nich ledacos skrýt a zde to platí dvojnásobně, kdo neochutná, neuvěří. Sice vzhledově nejsou až tak lákavé, ale jsou výborné a zaručuji, že si na nich pochutnají jak malý, tak velcí. Možná vás zarazí ingredience, kterou je tapioka škrob. Jedná se o jednu z alternativ náhrady vajec.
Tapioka škrob je škrob, ve kterém vidím nejen pomocníka, který těsto nakypří, prodlouží trvanlivost, ale má i živiny což se o běžných škrobech říci nedá, rovněž funguje jako pojivo.
Tapioka se ve svém složení pyšní zastoupením vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku. Nechybí ani zdroj železa, kyseliny listové, vitamínu B a omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Má příznivý vliv na trávení mnohem více informací najdete na webu spektrumzdravi.cz. A nyní na jak na placky.

Patizon vydlabeme, oloupeme, zrovna tak cuketu, nastrouháme najemno, špenát dáme do mističky a necháme povolit, následně rozmixujeme. Přidáme k nastrouhané směsi cukety a patizonu, přidáme pohankovou lámanku, kterou jsme si připravili následovně. Pohankovou lámanku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody, necháme 15-20 minut přiklopené. Dále přidáme do připravované směsi prolisovaný česnek, sůl, tapioka škrob a mouky, důkladně zamícháme.
Na plech dáme pečící papír, který potřeme důkladně Ghíčkem, lžící nandáme těsto na potřený pečící papír, pomocí těsta vytvarujeme placky, které následně pokapeme Ghíčkem, vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C, já jsem během pečení otáčela, pečeme přibližně 30-40 minut. Nejdříve otáčíme po 20 minutách.

Poznámka

Počet porcí: 10

Čas přípravy: 60minut