Rukola salát se zálivkou ze zakysané smetany, Umeocta s Rustikální bagetkou

 

 Ingredience

  • 3-4 hrsti rukoly
  • 1/2 bílé cibule
  • 3 hrsti cherry rajčat
  • 1/2 červené papriky
  • 100g zakysané smetany
  • třtinový cukr dle chuti
  • himalájská sůl dle chuti
  • 1 lžička umeocta
  • pár kapek citronové šťávy
  • pepř čtyř barev dle chuti
  • pažitka dle chuti
  • olivový olej dle potřeby
  • 2 rustikální pohankové bagetky

Zálivka pro alergiky na mléčnou bílkovinu, při laktózové intoleranci či vegany: Vegan zálivka, dresink či dip

Příprava

Při nákupu zeleniny jsem nemohla přehlédnout rukolu, kterou mam strašně ráda. Většinou se vymluvím, že stejně nebude čas. Je to spíš lenost, únava, malému udělám první poslední, ale sebe odbývám. Většinou sáhnu po lučině s chlebem a červené paprice. Řekla jsme si, že prostě těch patnáct minut mě nezabije a rukolu konečně po dlouhé době koupila. Tuto večeři jsem si strašně vychutnala a každopádně ji budu opakovat.

Rukolu propláchneme, nakrájíme si zeleninu, zakapeme olivovým olejem, zamícháme. Připravíme si zálivku. Do zakysané smetany přidáme Umeocet, pár kapek citrónu, sůl, pepř, třtinový cukr, pokrájenou pažitku. Podávala jsem s Rustikální pohankovou bagetkou.

Poznámka

Vhodné pro bezlepkovou a bezvaječnou dietu. Kvůli zálivce nevhodné pro ABKM. Místo zakysané smetany můžeme použít jen šťávu z limetky, rostlinnou smetanu opepřit a okyselit, případně si připravit majonézu z hrašky. Více zde: http://www.hraska.cz/index.php/recepty/recepty-na-slano/260-hraskova-majoneza

Bagetky jsem si zakoupila v prodejně Tesco, ale přiznám, že jsem úplně složení nekontrolovala takže v případě bezlepkové diety si pečivo ohlídejte.

 

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 15 minut

Umeocet: ve skutečnosti se nejedná o skutečný ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Umeocet je již slaný pozor na přesolení polévky.

Složení: UME švestky (54,5%), mořská sůl (35,6%), Shizo (Perilla listy).